GLOBUS

UN: Dogovor između EU i Libije o migrantima je 'nehuman'

Fena

14.11.2017

Evropska politika pomaganja libijskim vlastima u presretanju migranata i njihovom vraćanju u pritvor je "nehumana", saopćeno je u utorak iz Ujedinjenih nacija. 

Čelnik UN-a za ljudska prava optužio je evropske zemlje za ignorisanje upozorenja o dogovoru postignutom s Libijom, izvještava BBC.

Vlasti tvrde da je zbog tog dogovora broj pritvorenih migranata drastično porastao, na skoro 20.000.

UN-ovi posmatrači koji su posjetili ove objekte kazali su da su vidjeli "hiljade izgladnjelih i istraumiranih muškaraca, žena i djece, natrpanih jedne na druge".

Zeid Ra'ad al-Hussein, visoki komesar UN-a za ljudska prava, rekao je da su migranti zatvoreni u hangare i da im je oduzeto dostojanstvo uskraćivanjem "pristupa osnovnim potrepštinama".

On je naveo da se situacija brzo pogoršava, te da je libijski sistem pritvaranja "pokvaren i da ga je nemoguće popraviti".

- Već od ranije loša situacija sada je postala katastrofalna - dodao je Hussein, zatraživši od međunarodne zajednice da prestane ignorisati ovaj problem.

Iz libijskog Odjela za borbu protiv ilegalne migracije (DCIM) su saopćili da se u njihovim objektima trenutno nalazi skoro 20.000 ljudi, što je značajan porast sa samo 7.000 koliko ih je bilo u septembru.

UN-ovi posmatrači koji su posjetili ove centre u Tripoliju su kazali da su migranti pritvoreni tamo prijavili premlaćivanja, mučenja i seksualno zlostavljanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.