GLOBUS

Zimbabve: Vladajuća stranka optužila šefa vojske za izdaju države

Avaz.ba

14.11.2017

Vladajuća stranka u Zimbabveu optužila je šefa vojske za izdaju, nakon što je upozorio na eventualnu vojnu intervenciju u politici. 

General Konstantino Čivenga (Constantino Chiwengga) je prozvao predsjednika Roberta Mugabea nakon što je otpustio potpredsjednika. Čivenga je rekao da je vojska spremna reagirati kako bi prekinuli čistke unutar Mugabeove Zanu-PF stranke. 

Stranka je izjavila da su komentari generala proračunati te za cilj imaju remećenje državnog mira i podstaknu pobunu, i da nikad neće popustiti pod vojnim prijetnjama.


Smijenjen potpredsjednik

Mugabe je prošle sedmice smijenio potpredsjednika Emersona Mnangagvea (Emmerson), usljed svađe oko nasljednika 93-godišnjeg predsjednika.

Upozorenje generala Čivenga o mogućoj vojnoj intervenciji stiglo je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u štabu vojske.

Kako je rekao "pročišćavanje" unutar stranke Zanu-PF-a "jasno je usmjereno na članove stranke umiješanih u borbu za slobodu", govoreći o borbi za nezavisnost.

- Moramo podsjetiti izdajnike, kada se radi o pitanjima zaštite revolucije vojska se neće plašiti da reagira - rekao je general Čivenga.

Smijenjeni Mnangagva je jedan od takvih veterana iz rata iz 1970. godine koji je doveo do nezavisnosti.

Međutim, lider omladinskog pokreta Zanu-PF stranke, Kudzai Čipanga (Chipanga), rekao je da general nije imao potpunu podršku cijele vojske.

- Nećemo sjediti skrštenih ruku dok se prijeti legitimno izabranoj vladi - upozorio je.

Omladinski pokret podržava suprugu Mugabea, Grejs (Grace), kao njegovu nasljednicu - nešto čemu se bivši potpredsjednik protivio.

Prije nego što je protjeran Mnangagva je Mugabeu dao do znanja da Zanu-PF nije lična imovina njegove porodice i da ne mogu raditi ono što žele. 

Propada ekonomija

Kako pišu agencije, više od 100 viših zvaničnika vojske koji su navodno podržali potpredsjednika Emersona Mnangagva će se suočiti sa disciplinskim mjerama.

Dok ekonomija pod upravom najstarijeg predsjednika na svijetu slabi, frustracije u nekada prosperitetnom Zimbabveu rastu.

Država se prošle godine suočila sa najvećim protestima protiv vlade, a aktivisti su Mugabeovo postavljanje ministra za ''online sigurnost'' nazvali teroriziranjem korisnika društvenih mreža.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.