GLOBUS

Žrtve potresa u Iranu mole za pomoć: Gladni smo, hladno nam je, sami smo na svijetu

Avaz.ba

15.11.2017

Premoreni i izloženi hladnoći, preživjeli u potresu koji je tokom vikenda pogodio sjeverozapadni Iran molili su vlasti u utorak da im osiguraju hranu i sklonište, izjavivši da pomoć dolazi sporo. 

Iranske vlasti objavile su ranije u utorak da su prekinule operacije spašavanja u potresom pogođenoj zapadnoj pokrajini Kermanshah koja graniči s Irakom, navodeći da su vrlo mali izgledi da ima još preživjelih u potresu koji je odnio najmanje 530 života i u kojemu su hiljade povrijeđeno.

Bio je to najsmrtonosniji potres koji je pogodio Iran u više od deset godina. Oštećeno je više od 30 hiljada kuća, a dva su sela uništena.

Preživjeli, od kojih su mnogi ostali u nedjelju bez domova u razornom potresu magnitude 7,3 stupnjeva, proveli su u utorak još jedan sumoran dan. Potrebna im je voda, hrana i sklonište.

Iran zasad odbija ponude pomoći iz inozemstva.

Američka vlada izrazila je sućut iranskom narodu uprkos "agresivnoj" politici predsjednika Donalda Trampa prema Teheranu, objavili su iranski mediji.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je u utorak državne institucije da ubrzaju dostavu pomoći. Predsjednik Hasan Rohani posjetio je pogođenu regiju obećavši da će riješiti probleme "u najkraćem roku".

Državna televizija emitirala je snimke uplakanih seljana kako odnose mrtva tijela umotana u krvave plahte i kako rukama kopaju ruševine u potrazi za rođacima i prijateljima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.