Vojska na ulicama, opkoljena TV, je li došao kraj Mugabea

Avaz.ba
15.11.2017 07:23
A
A
A

Svjetski mediji pišu da je moguće da je počeo državni udar protiv predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea (93) koji tom zemljom vlada od 1980. godine.

Osim toga, mediji prenose i niz nepotvrđenih i nezvaničnih informacija šta se trenutno dešava u Harareu. Uzrok eksplozije, kao i njihova tačna lokacija nisu poznati. 

Agencije javljaju da su vojnici zauzeli državnu televiziju ZBC, pozivajući se na izvore sa lica mjesta. Međutim, navodno su vojnici radnicima televizije rekli "da ne brinu" i da su oni tu samo da bi osigurali lokaciju. Istovremeno "Guardian" navodi da su vojnici napali radnike televizije i civile.

"Guardian" piše i da su tokom dana u glavnom gradu Zimbavea mogla da se vide oklopna vozila vojske, kao i nekoliko kamiona punih vojnika. Ipak, oni ističu da nije poznato ko je vojsku tu rasporedio, prenosi B92.  

Postoje čak i nepotvrđene informacije da su vojnici opokolili kuću samog Mugabea.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vide vozila vojske kako blokiraju puteve. Osim toga, vojnici su primjećeni i kako utovaruju velike količine municije u kamione.  

Inače, Ambasada SAD u Harareu objavila je na Twitteru da će zbog nesigurnosti u državi tokom srijede imati minimum osoblja, kao i da će biti zatvorena za javnost. Takođe, oni apeluju na državljane SAD da se čuvaju.