GLOBUS

Život u čistom luksuzu: Melanija sina Berona maže kremom od kavijara

( AFP)

Avaz.ba

17.11.2017

Dok su starija Trampova (Trump) djeca tokom godina postale poznate javne ličnosti, najmlađi sin Beron (Barron) kao da je još uvijek u sjeni. 11-godišnji sin američkog predsjednika prvi put je privukao pažnju javnosti u izbornoj noći kad je Tramp održao pobjednički govor, nakon objave rezultata. Beron je izgledao prilično pospano i nimalo zainteresiran za očev trijumf.


Školovanje za 45.000 dolara 

Činjenica je da je za razliku od prethodne, Obamine porodice, Tramp u Bijelu kuću doveo nešto veću porodicu koja broji čak petero djece iz tri braka. Ivanka, Erik (Eric) i Donald mlađi djeca su koju je Donald Tramp dobio u braku s Ivankom Zelničkovom, danas poznatijom kao bogatašica Ivana Tramp. Kćer Tifani (Tiffany) dobio je s drugom suprugom Marlom Mejpls (Maples), s kojom je bio u braku šest godina, a Beron, rođen u martu 2006. godine, jedino je dijete koje ima s trećom suprugom Melanijom. Sve do nedavno Beron je s majkom Melanijom živio u penthausu Tramp Towera, na njujorškoj Petoj Aveniji, dok se Donald Tramp ranije preselio u Bijelu kuću, nakon što je inauguriran u predsjednika. Beronovi roditelji vjenčali su se godinu dana prije njegovog rođenja. Beron i majka Melanija pridružili su se i službeno Trumpu u Bijeloj kući, a tako su odlučili zato da bi Beron mogao u miru dovršiti tekuću školsku godinu u iznimno skupoj i prestižnoj školi. Prema pisanju ''US Weekly'', godina dana u toj školi košta nevjerovatnih 45.000 dolara. Kao što mu je rekla mama Melanija: ''Živi dan po dan, uživaj u svom životu i živi svrhovit život baš kao što to i ja volim raditi''.

Posebni režim u školi 

Ne zna se kako je Beron doživio ovu veliku promjenu u svom životu kad je uselio u Bijelu kuću, jer je tad bio 10-godišnjak. Teško je povjerovati da je bio svjestan kakvu je čast doživio, a vjerovatno nije previše bio ni svjestan promjene koja je bila pred njim. Svako ko je pokušao pješice proći pokraj Trampovog tornja u Njujorku dobro zna kakve je glavobolje Njujorčanima zadalo Trampovo proglašenje predsjednikom SAD-a. Slično su se osjećali i roditelji čija su djeca s Beronom pohađala školu, a Trampova pobjeda na izborima zabrinula je još nekoliko ljudi, poput direktora škole koji je za ''Vanity Fair'' izjavio:

- Neki roditelji su potpuno izvan sebe i traže dodatnu zaštitu škole, te nas stalno ispituju šta smo učinili u vezi toga. Neki su bili zabrinuti za sigurnost, drugima je pak išlo na živce što su morali pristati na razne neugodnosti - kao na primjer - tokom školskih priredbi kad bi jedan lift bio posebno rezerviran za Melaniju. Škola je doživjela i pravu uzbunu u martu 2017. godine kad su morali primijeniti sigurnosnu proceduru jer je nedaleko škole primijećen sumnjivi automobil. Prema pisanju ''The New York Daily Newsa'', vojnička torba u izudaranom sivo-plavom kamionetu s registarskim pločicama iz Indijane okarakterizirana su od strane policije kao ''sumnjivi teret'', pa je aktivirana antiteroristička jedinica, a u školi je podignut stupanj pripravnosti na najvišu razinu. To bi u svakoj školi bio zastrašujući scenarij, a naročito u onoj koju pohađa sin predsjednika države.

Prvi sin nakon JFK Jr. 

Sad kad je Beron konačno preselio u Vašington, postao je prvi dječak koji ima čast šetkati dvoranama Bijele kuće prvi put nakon skoro 60 godina. Naime, posljednji američki ''prvi sin'' koji je tuda šetao prije Berona, bio je sin predsjednika Džona Kenedija, Džon mlađi(Joha F. Kennedyja JFK Jr.) On je u Bijelu kuću uselio 1961. godine kad je još bio beba. Beron je svoj prvi ulazak u Bijelu kuću obilježio na pravi trampovski način - izašao je iz helikoptera i prošetao se travnjakom u majici s natpisom ''The Expert''. Kao što bi neko i očekivao od nekog rođenog u porodici biznismena milijardera, izgleda da se i Beron odjevnim stilom cijelog života priprema za veliki uspjeh. Obično nosi odijela, pa je tako bilo i kad je imao samo tri godine i kad se pojavio na promociji knjige njegove polusestre Ivanke Trump. 

 - On nije dijete koje bi nosilo trenerke. Njemu je jednako udobno i u odijelu - dobro, ne baš svaki dan. Beron baš uživa kad ponekad nosi kravatu poput oca, rekla je tad Melania kad su ju pitali o njezinom sinu 2013. godine. Ali nije baš istina da Beron ne voli i udobnost. Ponekad svoju školsku uniformu voli spariti sa 150 dolara vrijednim tenisicama. Ako vam treba još dokaza da Beron nije tipični 10-godišnjak, evo i jedne priče iz 2013. Njegova majka Melanija rekla je tad na televiziji kako je Beronu, nakon večernjeg kupanja, premazala cijelo tijelo hidratantnom kremom iz vlastite linije proizvoda, u koju je dodan kavijar.

Mama ga maže s kavijarom - Miriši vrlo, vrlo svježe. 

Namazala sam ga cijelog od glave do pete i svidjelo mu se, rekla je. Nažalost linija za njegu kože Caviar Complex C6, koju je Melanija pompozno lansirala na tržište, ubrzo je s njega i nestala jer prodaja nije išla najbolje. To što Beron obožava nositi odijela i uživa u mirisu hidratantne kreme s kavijarom iznenadilo bi svakog osim naravno njegove majke koja ga od milja zove ''Mali Donald'' ili ''Mini Donald''. 

 - On je vrlo oštrouman, vrlo poseban, pametan dečko. Neovisan je, samouvjeren i tačno zna što želi. Ponekad ga zovem ''Mali Donald''. Iako je mješavina mene i supruga u izgledu, ali ličnost mu je poput Donaldove, pa ga zato i tako zovem. Kad je imao pet godina htio je biti poput tate - biznismen i golfer. Voli nešto graditi, a zatim to srušiti i onda opet graditi nešto drugo. 

- Vrlo je precizan u crtanju. Često putujemo i fotografski pamti sve što vidi. Ponekad bi nakon putovanja izgradio neku građevinu koju je vidio ili pak neku koju je sam smislio, opisala je Melanija svog sina jedinca, a to što ga je nazvala ''mini Donald'' zvučalo je i kao strelica upućena Donaldovom starijem sinu Donaldu mlađem iz prethodnog braka.

Dadilja ili ne?

U septembru 2015. godine intervju za jedan magazin Donald i Melanija tvrdili su da nisu imali nikakvu dadilju koja bi pomagala u brizi oko Berona. 

- Volim imati sve pod kontrolom kad je Beron u pitanju. Mislim da je to jako važno za jednog 9-godišnjaka, rekla je tada Melanija. 

- Nekoliko dana kasnije Donald Tramp je pak u drugim novinama izjavio da zapravo postoji jedna ''mlada žena'' koja čuva Berona. Ipak i danas opisuje Melaniju kao iznimno posvećenu i brižnu majku, a da je to zaista tako potvrđuju i mnogi učitelji iz škole koji kažu da Melanija često dolazi pred svog sina. Isti izvor navodi da se Melanija ne oslanja na dadilje u odgoju svog djeteta, pa nikom nije previše jasno na što Trump misli kad kaže da postoji ''mlada žena''. 

U istom razgovoru za jedan porodični magazin, Melanija je za svog supruga rekla: 

- On ne mijenja pelene i meni to nimalo ne smeta. Meni je važnije ono što on radi za mene. Važno je dobro poznati osobu s kojom živiš. A oboje znamo naše uloge. Ne bih željela da on mijenja pelene ili da uspavljuje Berona jer ja uživam u svakoj minuti dok to radim. Ali to ne znači da Donald nije pažljiv otac na neki svoj način. 

Melanija je također priznala da Beron obožava igrati golf i uživa u zajedničkim večerama i porodičnom druženju u Mar-a-Lago na Floridi, gdje imaju kuću za odmor. Neki su komentirali da golf i večera više zvuče kao uspješno potpisivanje poslovnog ugovora nego li kao ljubav između oca i sina.

Cijeli sprat u Tramp tornju 

Osim što mu je uzor otac, Beron je očito naslijedio i dosta od majke. Prema razgovoru u ''GQ'' Melanija je otkrila da Beron tečno govori slovenski. Zapravo da razgovara tim jezikom s njezinim roditeljima koji žive u komšiluku Trampovog Tornja. Doduše Melanija je jednom izjavila da je Beron progovorio francuski još s tri godine, ali je dvije godine kasnije rekla da ipak odlično govori dva jezika - slovenski i engleski, ali nije rekla šta je s francuskim. Možda ga nije spomenula jer ga još ne govori tečno. Ujedno je ispričala da Beron u Tramp Toweru ima jedan cijeli svoj sprat na čijim zidovima su iscrtani helikopteri i avioni. 

 - Nije problem ni ako sam želi po zidovima nešto nacrtati jer se to lako preboji svježom bojom, rekla je njegova majka. Naravno uz takve navike, nije ni čudno što nisu s Beronom žurili u Bijelu kuću, gdje vjerojatno nema vlastito krilo, ali mu uprkos tome nije pao životni standard. Kako su saznali mediji, Bijela kuća ima 100 zaposlenika koji tačno znaju sve što voli svaki član Trampove porodice, od hrane, snekova, pa sve do osobnih stvari. Sve te sitnice čuvaju se negdje u nekom frižideru ili spremištu i čekaju trenutak kad će se donijeti pred naručitelja. Saznalo se tako da je Beron dobio s useljenjem i novog kućnog ljubimca, omiljenog psića Petona koji je uselio u novi dom isto kad i Beron. Psić je trebao poslužiti kao sredstvo ukoliko Berona uhvati nostalgija za starim domom, pa je novi mali prijatelj trebao biti tu da ga utješi. U razgovoru za jednu televiziju 2016. godine Melanija je rekla da se nada da uspjeti Berona zaštititi od javnosti što je više moguće. 

- Održavam ga u ravnoteži i - pokušavam njegovo djetinjstvo održati normalnim i da uživa u svojoj školi i sportovima. Odličan je atletičar i on mi je sad u središtu pažnje.  

U biskupskoj školi 

Iako su se od tada preselili u Vašington, vjerovatno se njezino stajalište nije puno promijenilo. Samo nekoliko sedmica prije no što su se Melanija i Beron preselili u Vašington, Prva dama je izjavila da je njezina porodica odlučila gdje će Beron nastaviti školovanje, piše Express.hr. 

Izbor je pao na biskupsku školu St. Andrew's Episcopal School u Potomaku, u kojoj godina školovanja košta oko 40.000 dolara. Osim prestižnog ugleda škole - može se reći da skoro svi koji ovdje maturiraju nastavljaju visoko obrazovanje jer St. Andrew's ima biblioteku na dva sprata s više od 14.000 knjiga. 

Osim toga tu su i dvije biblioteke s audiovizualnim učionicama i višenamjenska dvorana za pozorište, hor ili ručak koji ima i pozornicu, light-show i profesionalni razglas. Tu su i dva studija likovnih umjetnosti, peći za keramkčku obradu, dva košarkaška igrališta u punoj veličini, teretanu, plesni studio i dva profesionalna terena za softball i nogomet. Ako bude marljiv, Beron bi mogao završiti kao i njegov otac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.