GLOBUS

Lideri EU za pravednije tržište rada

Srna

17.11.2017

Lideri EU danas će na samitu u Geteborgu razmatrati budućnost obrazovanja i kulture, a založit će se za pravičnije tržište rada i jači privredni rast.

Cilj skupa pod nazivom "Socijalni samit" je da pruži nove podsticaje članicama EU da omoguće građanima pristup radnim mjestima, uz fer uvjete rada i da tržište rada bude konkurentno dok se suočava s globalnim i demografskim promjenama.

Očekuje se da će na samitu učestvovati više od 20 lidera EU i da će biti usvojen paket preporuka pod nazivom "Evropski stub društvenih prava", koji predstavlja vodič za članice kako postići bolje društvene sisteme, javlja DPA.

Preporuke, koje nisu obavezujuće, pozivaju na bolji pristup tržištu rada, pravednije uvjete rada, kao i plaće koje mogu da pruže "pristojan životni standard", kao i društvenu zaštitu uključujući zaštitu djece, zdravlja i pomoć u stambenom zbrinjavanju beskućnika.

Lideri će, također, učestvovati na ručku kojem će domaćin biti predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, na kojem će biti razgovarano o obrazovanju i kulturi.

Očekuje se da će lideri EU na marginama ovog skupa razgovarati o "Bregzitu", a britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) imat će odvojen bilateralni susret s Tuskom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.