GLOBUS

Kralj Salman napušta tron naredne sedmice: Sva moć ide u ruke princa Mohameda?

Avaz.ba

17.11.2017

Kralj Saudijske Arabije planira da naredne sedmice napusti tron i predstavi svog sina kao nasljednika.

Izvor blizak kraljevskoj porodici tvrdi da će kralj Salman ubuduće samo obavljati funkciju nominalnog vođe, dok će vođstvo zemlje preuzeti princ Mohamed bin Salman. Ovaj čin doživljava se kao konačni korak 32-godišnjeg princa u preuzimanju moći nad Saudijskom Arabijom. Vjeruje se je prve znake moći pokazao ranije ovog mjeseca kada je zbog korupcionaške afere uhapšeno više od 40 pričneva i ministara.  

Sem ukoliko se nešto dramatično ne desi, kralj Salman će naredne sedmice predstaviti MBS (princ Mohamed) kao novog kralja - kazao je izvor. 

Isti izvor navodi da će nakon krunisanja, princ će se fokusirati na Iran, kao dugogodišnjeg rivala Saudijske Arabije u svijetu nafte. Strahuje se da je moguća i vojna akcija.

Mohamed bin Salman svojim ambicioznim planovima i izjavama redovno iznenađuje svijet.

Kritičari ga smatraju opasnim i neiskusnim podstrekačem koji bi mogao da zakopa stabilnost zemlje i odvede je u propast. Za ljude mlađe od 30 godina, koji čine 70 posto populacije, Mohamed predstavlja generacijsku smjenu moći.  Mohamed je skrenuo pažnju na sebe i planom za izgradnju megagrada vrijednog 500 milijardi dolara, pišu vijesti.me.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.