GLOBUS

Wizz Air narudžbom 146 Airbusa najavio "rat" Ryanairu

Avaz.ba

17.11.2017

Vijest da će mađarska niskotarifna kompanija Wizz Air dobiti većinu aviona iz najveće narudžbe koju je Airbus ikada dobio naznačio je velike ambicije ove kompanije osnovane 2003. godine.

Američka kompanija Indigo Partners u vlasništvu investitora Bila Frenka (Bill Franke) u srijedu je objavila da je od evropskog proizvođača aviona naručila čak 430 primjeraka modela A320neo za četiri prevoznika u kojima Indigo ima udjele.

Rast flote

Najveći dio te narudžbe - 146 aviona vrijednih 17,2 milijarde dolara - odlazi u Mađarsku. Kada 2026. i posljednji avion iz te narudžbe bude isporučen, Wizz Airova flota narast će sa sadašnjih 87 na 250 aviona. 

Time će stati uz bok britanskom easyJetu. Kako je kazao Oven Džons (Owen Jones), Wizz Airov glavni korporativni direktor, ambicija je kompanije postati neosporni niskotarifni lider u Evropi što bi značilo da žele smijeniti irski Ryanair.

Glavni izvršni direktor i jedan od šest osnivača kompanije Jozef Varadi, istakao je za Financial Times kako Indigova narudžba označava preokret za Wizz Air, omogućavajući mu širenje na evropskom tržištu, ali i šire. Prema podacima iz izvještaja za fiskalnu 2017. godinu, kompanija trenutno povezuje 141 destinaciju u 42 države.

Stalni rast

Spomenimo i da je kompanija zbog povoljnijeg poreskog tretmana registrirana u Švicarskoj. Wizz Air je za fiskalnu 2017. objavio neto dobit od 225,3 milijuna eura, 0,6 posto više na godišnjem nivou uz rast broja putnika za 19 posto. Prema sudu Jozef Varadija, evropsko tržište zračnog prijevoza nastavit će se konsolidovati. 

- U SAD-u četiri prevoznika pružaju 80 posto kapaciteta - Evropa je mnogo fragmentiranija. Kada se tržište počne stezati, to će promijeniti status quo te ćemo vidjeti da će neke avio kompanije otići iz ovog biznisa - istakao je Varadi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.