GLOBUS

Luksuzno podzemlje: Narod na površini gladuje, a oni...

( Wikipedia)

Avaz.ba

18.11.2017

Fotografkinju Ilejn Li (Elaine) iz Hong Konga privukli su motivi podzemne željeznice u glavnom Sjevernokorejskom gradu.

Zakopan 100 metara ispod zemlje, metro u Pjongjangu jedan je od najdubljih gradskih podzemnih željeznica na svijetu. I ujedno jedan od najmisterioznijih.

Samo nekoliko hiljada turista godišnje uđe u Demokratsku Narodnu Republiku Koreju. Posjete su dopuštene samo određenim turističkim grupama, prema posebnom itinereru i unaprijed pomno isplaniranom protokolu turističkih vodiča, a neka područja su striktno zabranjena za obilazak. 

Uglavnom, svakodnevni život u Sjevernoj Koreji dobro je skriven od očiju stranaca.

Ali kad je 25-godišnja fotografkinja Ilejn Li prvi put u oktobar posjetila sjevernokorejski glavni grad ono što ju je iznenadilo bio je osjećaj da joj je sve to već dobro poznato. 

 Rođena i odrasla u Hong Kongu, Li poznaje dobro gradski život. Njezin portfolio uglavnom je ispunjen fotografijama nebodera, gradskih gužvi i zanimljivih putovanja. 

To joj je priskrbilo oko 133.000 pratitelja na Instagramu. I dok su škole, restorani i gradske znamenitosti iz Pjongjanga bile također u rasporedu njezinog boravka, ono što ju je privuklo bila je vožnja podzemnom željeznicom, što ju je podsjetilo na rodni grad Hong Kong.

CNN-u je prepričala svoje dojmove. Na pitanje novinara šta je prvo primijetila u njihovoj podzemnoj željeznici, odgovorila je: 

- Prvo što sam primijetila je prigušeno osvjetljenje stanica, iako je interijer vrlo raskošan. Vidjela sam mnogo lustera na stropovima, mramorne stupove i fotografije Kim Jong Ila.

Sljedeća stvar koju sam primijetila bili su stakleni izlozi s novinama kraj kojih stoje ljudi i čitaju, rekla je za CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.