GLOBUS

Izabran novi lider Makronove partije

( Arhiv/Agencije)

Avaz.ba

18.11.2017

Centrististička partija francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) Republika u pokretu izabrala je za novog lidera Kristofa Kastanea, portparola vlade.

Kastane, blizak saradnik Emanuela Makrona, izabran je na čelo stranke, s trogodišnjim mandatom, u trenutku kada ta stranka, osnovana kao pokret prije 19 mjeseci, nastoji da prevaziđe podjele i učvrsti svoj položaj nakon što je sprovela političke promjene u Francuskoj, navode agencije.

Na prvom sastanku upravnog odbora ove mlade partije, održanom danas u Lionu, Kastane (51) - bivši socijalista koji nije bio mnogo poznat javnosti do ove godine - izabran je kao jedini kandidat za predsjednika partije.

Članovi partije se nadaju da će Kastaneovo postavljenje zaustaviti odlazak ljudi iz te stranke i dati joj novi podstrijek.

Republika u pokretu nadmašila je popularnost lijevih i desnih tradicionalnih političkih partija i osvojila veliku parlamentarnu pobjedu u junu, nakon čega joj je podrška oslabila, ali je ostala vodeća politička snaga u zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.