GLOBUS

EU odlučuje gdje će preseliti svoje institucije iz Londona

( Ilustracija)

Fena

19.11.2017

Do konačnog izlaska Velike Britanije iz EU ima više od godinu dana, ali će dva evropska grada već sutra slaviti odlazak Britanaca. Naime, dvije važne evropske agencije koje su smještene u Londonu bit će prebačene u druge gradove.

Riječ je o evropskoj agenciji za lijekove i nadzornom tijelu za banke. Brojni gradovi se žestoko bore da postanu sjedište ovih agencija. Bitka se pretvorila u svojevrsno natjecanje u ljepoti, nešto poput Evrovizije ili utrke za domaćinstvo olimpijskih igara.

Odluka će biti donesena glasanjem u sjedištu EU u Briselu. U igri su milioni dolara godišnje, više od hiljadu visokih pozicija i radnih mjesta te mnogo više indirektnih koristi.

Čak je i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) najavio da će se založiti za Lil, jedan od kandidata da bude sjedište agencije za lijekove, ali Rumunija i Bugarska nemaju niti jednu instituciju EU, a u igru se uključila i Malta.

Agencije navode da su najveći favoriti za sjedište agencije za lijekove Milano i Bratislava, a Frankfurt i Dublin za buduće sjedište agencije za bankarski nadzor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.