GLOBUS

Nakon što je smijenjen: Diktator Robert Mugabe tražio da razgovara s pokojnom suprugom i sinom

( AFP)

J. B.

19.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Nakon što je smijenjen diktator Robert Mugabe se danas rasplakao i tražio da razgovara sa pokojnom suprugom i sinom, prenose agencije.

Iako je Mugabe, tehnički gledano, još predsjednik, činjenica da više nije vođa svoje stranke znači da je došao kraj njegovom mandatu dugom skoro četiri decenije. 

Izabran novi 

Na predsjedničku poziciju sada je izabran njegov bivši zamjenik Emerson ''Krokodil'' Mnangagva (Emmerson Mnangagwa).

Prijedlog uklanjanja Mugabea s pozicije lidera stranke, članovi Centralnog komiteta pozdravili su ovacijama. Ministar unutarnjih poslova Obert Mpofu izjavio je da je odluka donesena "teška srca", jer je Mugabe služio zemlji i imao velikih dostignuća.

U svom obraćanju Centralnom komitet ZANU-PF, Mpofu je naglasio da su Mugabeova supruga Grejs (Grace) i njeni bliski saradnici iskoristili njegovo stanje da opljačkaju nacionalne resurse.

Diktator je trenutno nalazi u kućnom pritvoru, gdje je proglasio štrajk glađu. Njegov pomoćnik također dodaje da Mugabe odbija kupanje, kao i pričanje.



Agencija Reuters prenosi da se državna televizija Zimbabvea ZBC sprema za veliko saopćenje u narednih nekoliko sati. Upravo zbog toga su poslali kombi sa TV ekipom u državnu rezidenciju u kojoj je Mugabe izložen pritiscima da podnese ostavku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.