GLOBUS

Makron: Nije u interesu Francuske odugovlačenje u Njemačkoj

Avaz.ba

20.11.2017

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je da u interesu Francuske nije odugovlačenje u vezi formiranja vlade u Njemačkoj.

On je rekao i da je već razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u nedjelju uvečer, nakon što je doživjela neuspjeh u naporima za formiranje nove koalicione vlade.

- Nije u našem interesu da se taj proces zaustavi - rekao je Makron novinarima u Parizu, prenose agencije.

Nakon nekoliko sedmica pregovora o mogućoj koaliciji između konzervativaca, liberala i Zelenih u Njemačkoj, Stranka slobodnih demokrata (FDP) se iznenada povukla iz pregovora, navodeći kao razlog nepomirljive razlike.

Kako je agencija prethodno izvijestila, holandski ministar vanjskih poslova Halbe Zejlstra (Zijlstra) izjavio je danas da je neuspjeh Angele Merkel u pregovorima za formiranje nove koalicione vlade "loša vijest za Evropu", naglašavajući vodeću ulogu najsnažnijeg člana Evropske unije.


- Loša je vijest za Evropu to što će biti potrebno malo više vremena za formiranje njemačke vlade. Njemačka je veoma utjecajna država u EU tako da, ako oni nemaju vladu i samim tim nemaju mandat, za njih će biti veoma teško da zauzmu stavove - rekao je novi holandski ministar Zejlstra po dolasku na pregovore sa kolegama iz EU u Briselu.

Dok su neki u Njemačkoj iznijeli da je moguće raspisivanje novih izbora, Zejstra je istakao da je to loša ideja i našalio se da je holandskoj vladi bilo potrebno sedam mjeseci da bude oformljena, što znači da bi njemačke stranke opet mogle da se vrate pregovorima nakon pauze.

Njemačka kancelarka izjavila je da će se sastati sa predsjednikom države Frank-Valterom Štajnmajerom kako bi ga obavijestila da nije uspjela formirati koalicionu vladu.

Ona je trebala oformiti tročlanu koalicionu vladu između njenih konzervativaca, Stranke slobodnih demokrata (FDP) i stranke Zelenih, ali su pregovori u nedjelju propali zbog toga što nisu uspjeli prevazići međusobne razlike.

Odluka da se sastane sa predsjednikom Štajnmajerom, koji ima ovlaštenje da sazove nove izbore, ukazuje na to da Merkel neće tražiti da oformi manjinsku vladu sa Zelenima nakon što se stranka FDP neočekivano povukla iz koalicionih pregovora.

Agencija je ukazala da odluka FDP znači da će njemačka kancelarka morati ili da formira manjinsku vladi ili da organizira nove izbore.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.