GLOBUS

Lavrov: Vašington je odbio kompromise

( Arhiv/Agencije)

Srna

20.11.2017

Vašington je odbio kompromise tokom rada na rezoluciji o Zajedničkom istražnom mehanizmu /JIM/ Organizacije UN za zabranu hemijskog oružja /OPCV/ u Siriji, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

On je tokom sastanka sa studentima Diplomatske akademije Azerbejdžana u Bakuu rekao da je Rusija iskreno pokušala da pronađe zajednički jezik sa SAD, ali je Vašington odbacio bilo kakve razgovore koji bi mogli da bace sjenku na JIM.

- Ne samo da je bačena sjenka već se u tami grešaka ovaj mehanizam više uopće ne vidi - rekao je Lavrov.

Ruski diplomata je dodao da je JIM koristio podatke koji su dobijeni od nevladinih organizacija povezanih sa teroristima.

Lavrov je napomenuo da se u saopćenju JIM navodi da nije sigurno putovati u mjesta gdje se napad hemijskim oružjem, navodno, dogodio i dodao da se kasnije ispostavilo da je sigurnosna služba UN dala dozvolu za posjetu tim mjestima, ali da o tome niko nije obavijestio Rusiju i da su Moskvu "lagali u lice".

- Pod takvim uslovima, američki prijedlog rezolucije o produžetku mandata JIM u Siriji, koji je predat bez zahtjeva da se isprave stvari, jedina prirodna stvar je bila da stavimo veto na takav prijedlog - rekao je Lavrov.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.