GLOBUS

ISIL-ova robinja: Silovali su me sve dok se nisam onesvijestila

Avaz.ba

20.11.2017

Nadia Murad podijelila je svoja strašna iskustva o zatočeništvu u tzv. Islamskoj državi u svojoj knjizi: "Zadnja djevojka: Moja priča o zatočeništvu i borbi protiv Islamske države", prenosi Daily Mail. U svojoj se knjizi Murad osvrnula na tri godine koje je provela zatočena i silovana na sjeveru Iraka. 

U dobi od 21 godinu, 2014. godine, bila je među 7000 žena i djevojčica, pripadnica jezida (kurdska entoreligijska skupina iz Irana), koje su oteli sunitski muslimani, jer su ih smatrali poštovaocima vraga.

Jezidski muškarci i starije žene, među kojima su bili šestorica Muradine braće i njezina majka - ubijeni su. Djevojke su odvedene kako bi ih seksualno iskorištavali. Nadia je bila registrirana kao robinja i čak je imala identifikacijsku fotografiju kako bi joj se moglo ući u trag ukoliko pobjegne.  

Njen vlasnik, visoko rangiran sudac ISIL-a, Hajji Salma rekao joj je da je ona njegova četvrta seksualna robinja te kako su prethodne tri postale muslimanke.  

- Jezidi su nevjernici - zato ovo radimo. To je za tvoje dobro, rekao joj je Salma. Za Nadiu se činilo da postoji samo silovanje. U jednom trenutku pokušala je pobjeći - obukla je burku i uspjela izaći kroz prozor. No, čuvar ju je uhvatio, a njen vlasnik Hajji Salma izbičevao je te dao svojim stražarima. Čak šestorica muškaraca silovalo  je dok se nije onesvijestila.  

Prije nego što je prodana u Siriju, uspjela je preskočiti zid u vrtu svog "vlasnika" u Mosulu. Lutala je ulicama, zamotana u burku te naposlijetku pokucala nekome na vrata. Bio je to vrlo rizičan potez, no naposlijetku uspješan.   

- Porodice u Iraku i Siriji živjeli su normalne živote dok smo mi bile mučene i silovane. Gledali su nas dok smo prolazili ulicama s našim vlasnicima, pustili su nas da vrištimo na tržnicama robljem, opisuje Murad u svojoj knjizi.  

Nadia trenutno živi u Njemačkoj, gdje se bavi kampanjom za dobrobit jesidske zajednice. Nada se kako će njena knjiga pomoći u oslobođenju jesida te suđenju Islamskoj državi. U njenom naumu pomaže joj i advokat za ljudska prava, Amal Kluni (Clooney).  

- No, više od svega želim biti zadnja djevojka na svijetu s pričom poput moje - rekla je Murad. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.