GLOBUS

Brodovi Argentine, SAD, Velike Britanije, Čilea i Brazila u potrazi za argentinskom podmornicom

AFP

Avaz.ba

20.11.2017

Argentinska vojna podmornica prijavila je kvar i krenula prema bazi kada je prošle sedmice nestala na južnom Atlantiku, rekla je argentinska mornarica.

Nevrijeme otežava napore da se nađe podmornica ARA San Huan (Juan) s 44 člana posade koja je nestala prošle srijede, a nade u uspjeh potrage slabe nakon što je mornarica danas objavila da satelitski pozivi uhvaćeni tokom vikenda ipak nisu došli s tog plovila.

Neuspjeli pozivi, koji su trajali između četiri i 36 sekundi, zabilježeni su u subotu i dali nadu spasiocima da su mornari s podmornice ARA San Huan još uvijek živi.

Više desetina brodova i aviona Argentine, SAD-a, Velike Britanije, Čilea i Brazila pridružili su se potrazi. Vlasti uglavnom pretražuju površinu iz zraka jer oluje otežavaju plovidbu, prenosi Index.hr.

S površine su prijavili kvar na električnim sistemima.

Gabriel Galeaci (Galeazzi), komandant mornarice, rekao je da je podmornica izronila na površinu i prijavila kvar na električnim sistemima prije nego što je nestala 432 kilometra od obale.

"Podmornica je izronila i prijavila kvar, zbog čega joj je komanda naredila da se vrati u mornaričku bazu u Mar del Plati", rekao je Galeaci.

Dodao je da je za podmornice normalno da imaju kvarove na sistemima. 

"Ratno plovilo ima mnogo zamjenskih sistema što im omogućuje da se prebace s jednog na drugi ako dođe do kvara", rekao je, prenosi Index.hr.

Posljednji signal poslan je u srijedu

Argentinsko Ministarstvo obrane objavilo je ranije da je u subotu zabilježeno sedam neuspjelih satelitskih poziva koji su možda došli iz nestale podmornice što je mogao biti znak da je posada plovila pokušavala uspostaviti kontakt.

Glasnogovornik mornarice Enrike (Erique) Blabi danas je, međutim, rekao da je podmornica posljednji signal poslala u srijedu.

Zabilježeni pozivi "ne odgovaraju satelitskom telefonu podmornice San Huan", rekao je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.