GLOBUS

Merkel: Bolje izbori, nego manjinska vlada

Avaz.ba

20.11.2017

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da održavanje novih izbora smatra boljom opcijom nego da predvodi manjinsku vladu.

Ona je istakla da joj je cilj izgradnja stabilne vlade, a to je poručila nakon što su noćas propali pregovori o formiranju trostranačke koalicije.

"Moje mišljenje je da bi novi izbori bili bolja opcija", rekla je Merkel njemačkoj televiziji ARD, u intervjuu koji će biti emitovan kasnije večeras u cijelosti, prenosi B92. 

Merkel je navela da ne planira da bude kancelarka u manjinskoj vladi.

"Nemam manjinsku vladu u svojim planovima...Neću danas reći da nikada na to neću pristati, ali sam veoma skeptična i mislim da bi zato novi izbori bili bolje rješenje", rekla je Merkel za ARD.  

Poručila je da je Njemačka i dalje stabilna nakon kraha pregovora.

Kancelarka je navela i da neće sebe učiniti zavisnom od podrške krajnje desnice.  

Istovremeno, istakla je da je saradnja za strankom Zelenih bila veoma dobra i da je povjerenje s tom partijom izgrađeno.

Merkel je drugoj njemačkoj televiziji, ZDF, danas rekla da ne vidi razlog zašto bi podnijela ostavku nakon kraha pregovora, istakavši da će njen konzervativni blok ući u eventualne ponovne izbore "još ujedinjeniji nego što je bio".  

Kako je navela, spremna je da na funkciji kancelara bude još četiri godine, istakavši da je važno poslati signal stabilnosti Njemačkoj, Evropi i svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.