GLOBUS

Tilerson gasi požar: Postoji nada u diplomatsko rješenje sjevernokorejskog problema

Avaz.ba

20.11.2017

Sjedinjene Američke Države i dalje "imaju nadu u diplomatiju" za rješenje krize sa Sjevernom Korejom, rekao je šef američke diplomatije Reks Tilerson (Rex Tillerson).

On je to izjavio neposredno pošto su SAD uvrstile tu zemlju u spisak zemalja koje "podržavaju terorizam".

Sjeverna Koreja je već bila na tom spisku od 1988. do 2008. ali je administracija republikanca Džordža Buša (George Bush) mlađeg sklonila sa spiska da bi se dala šansa pregovoroma o njenom nuklearnom programu koji su na kraju propali.

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) rekao je da je Pjongjang trebalo vratiti na taj spisak mnogo ranije.  

Državni sekretar SAD Reks Tilerson objasnio je u ponedjeljak novinarima u Bijeloj kući da se radi ipak o "vrlo simboličnoj" objavi.

"Nastavićemo da jačamo pritisak na režim Kim Jong Una, da shvati da će biti sve gore ako odbije da pregovara", rekao je Tilerson.  

"Opšti je utisak" da pritisak koji se vrši sankcijama koje su već na snazi ima značajan uticaj na Sjevernu Koreju, rekao je Tilerson.

Izrazio je nadu da će se nastaviti trenutni period mira, pošto nije bilo sjevernokorejskog probnih nuklearnih testova od 15. decembra.  

Prema Stejt departmentu stavljanjem na ovaj spisak mogu da se pojačaju sankcije kojim će se kažnjavati osobe ili zemlje koje imaju trgovinske razmjene sa Sjevernom Korejom.

Američko ministarstvo finansija će već sutra objaviti proširene sankcije.  

Tilerson je rekao da se radi o tome da će se na nove kompanije usmjeriti nove jednostrane mjere kao što su bile uvedene ranije, na primjer prema jednoj kineskoj banci koja je poslovala sa Pjongjangom.

Nakon novih sjervernokorejskih balistsičkih i nuklearnih proba Vijeće sigurnosti UN usvojio je ljetos nove jače multilateralne sankcije. SAD pozivaju i druge zemlje da uvedu jednostrane sankcije, prenose agencije.

SAD se nadaju da će sjevernokorejski vođa Kim Jong Un kada bude potpuno izolovan, pod ekonomskom blokadom i uz prijetnju vojne opcije koju često pominje američki predsjednik, prihvatiti pregovore o svom nuklearnom programu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.