GLOBUS

Google: Sputnjik i RT pretvaraju informacije u oružje

( AFP)

Avaz.ba

21.11.2017

Erik Šmit (Eric Schmidt), prvi čovjek Alfabeta, u čijem je vlasništvu Google, nagovijestio je kako će internet-pretraživač filtrirati sadržaj za koji vjeruje da je ruska propaganda.

Šmit je konkretno imenovao "Sputnjik" i "Russia Today" kao problematične, kada je upitan zašto se sajtovi u vlasništvu ruske države klasificiraju kao informativne platforme.

- Svjesni smo problema i radimo na načinu detekcije takvih scenarija i spuštanje ranga takvih stranica. Govorimo suštinski o RT i Sputnjiku. Svjesni smo svega i pokušavamo da razvijemo sisteme kako bismo to riješili - rekao je Šmit.

Kako ističu mediji, Šmit je rekao da se ti sajtovi bave "širenjem netačnih informacija i gorim stvarima", ali nije želio da otkriva previše kako će konkretno umanjiti utjecaj državnih medija.

- Nije želja da zabranimo sajtove, mi ne radimo tako. Ruska strategija je prilično jasna i obično podrazumijeva naglašavanje neke informacije. Ta informacija može biti repetitivna, može biti zloupotrebljena, lažna ili pogodna za pretvaranje u svojevrsno ''oružje''. Vjerujem da se takav obrazac može prepoznati i da se može smjestiti niže među rangiranim stranicama - rekao je on.

Podsjetimo, SAD optužuju Rusiju za širenje propagande preko interneta, uglavnom putem društvenih mreža, a RT i Sputnjik su označeni kao glavni "glasnogovornici" Kremlja.

Facebook i Twitter su već otvoreno rekli da su počeli da rade na "umanjenju opasnosti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.