GLOBUS

Hariri se vratio u Liban

AFP

Avaz.ba

22.11.2017

Kada je podnio ostavku 4. novembra, Hariri je optužio Hezbolah da drži Liban kao taoca i nagovijestio da postoji zavjera za atentat na njega .

Premijer Libana Saad Hariri vratio se sinoć u Bejrut, više od dvije nedjelje otkako je putem televizije iz Saudijske Arabije objavio da podnosi ostavku.

Neočekivano podnošenje ostavke podstaklo je špekulacije da je Saudijska Arabija primorala Haririja na povlačenje, kao i navode da ga drži zatočenog.

On je u subotu otišao iz Saudijske Arabije za Pariz, na poziv francuskog predsjednika Emanuela Makrona, a prije povratka u Liban posjetio je Egipat i Kipar.

Sinoć je privatnim avionom sletio u Bejrut, pošto se prethodno sastao s predsjednikom Kipra Nikosom Anastasijadesom.

Saad Hariri je krajem prošle godine postao premijer Libana i predvodio je Vladu nacionalnog jedinstva u kojoj su bili i članovi šiitske ekstremističke grupe Hezbolah. Ta Vlada je bila duboko podijeljena između onih koji su lojalni Saudijskoj Arabiji, predvođenih sunitskim muslimanom Haririjem, i onih koji su lojalni Iranu, na čelu s Hezbolahom.

Kada je podnio ostavku 4. novembra, Hariri je optužio Hezbolah da drži Liban kao taoca i nagovijestio da postoji zavjera za atentat na njega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.