GLOBUS

Sjeverna Koreja odgovorila na nove američke sankcije

Agencije

22.11.2017

Sjeverna Koreja je danas nazvala "teškom provokacijom" američku ocjenu da je ona država koja podržava terorizam, i navela da je sankcije nikada neće prisiliti da odustane od svog programa nuklearnog oružja.

- Naša vojska i naš narod su bijesni na mrske gangstere koji su se usudili staviti našu svetu zemlju na bijedni popis terorizma - rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova

Kako je prenijela službena agencija KCNA, ministarstvo kaže da je "nuklearno oružje obrana koja omogućuje očuvanje našeg suvereniteta. Dok će Sjedinjene Države provoditi neprijateljsku politiku prema Sjevernoj Koreji, naša obrana će biti time jača".

Američka odluka "jasan apsurd i maškarada mira i sigurnosti svijeta"

Optuživši Vašington da se ponaša kao međunarodni sudac za terorizam, glasnogovornik je ocijenio da je američka odluka "jasan apsurd i maškarada mira i sigurnosti svijeta".

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je u ponedjeljak da su Sjedinjene Države odlučile upisati Sjevernu Koreju na njihov crni popis "država koje podržavaju terorizam" kako bi pojačale pritisak na njihov nuklearni program.

Iran, Sirija i Sudan su već na tom popisu.

Pjongjang je već bio uvršten na crnu listu od 1988. do 2008. zbog navodnog sudjelovanja u bombaškom napadu na južnokorejski zrakoplov u kojem je poginulo 115 osoba 1987.

Sjedinjene Države se nadaju da će potpuna izolacija uz snažnu gospodarsku blokadu i prijetnju vojnom opcijom američkog predsjednika potaknuti Kim Jong-una da prihvati pregovore o nuklearnom programu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.