GLOBUS

Švicarac koji želi snadbijevati kanabisom cijelu Evropu

Avaz.ba

24.11.2017

Vrijeme žetve kanabisa na poljima širom Švicarske je završeno, usjevi su distribuirani prodavnicama širom te zemlje i Francuske, a postoji mogućnost da vrsta marihuane "Plavi san" ubrzo bude dostupna svuda u Evropi.

Švicarsku firmu CBD420 vodi Jonas Duklos (Duclos), bivši bankar, a ono čime se on bavi je potpuno legalno. On prodaje soj konoplje koji sadrži nizak nivo tetrahidrokanabinola THC, a visok nivo kanabidiola CBD, piše Guardian.

Psihoaktivni THC je dovoljno nizak (0,2 posto) da bude zakonit u većini evropskih zemalja, dok se CBD ne kontrolira.

Duklosova legalna trava se prodaje u više od 1.000 prodavnica u Švicarskoj, gdje je THC dozvoljen ukoliko ne prelazi jedan posto koncentracije, u 15 do 20 prodavnica u Francuskoj, gdje je dozvoljena granica THC 0,2 posto, a ubrzo bi se mogao pronaći i na policama širom Britanije.

Plan im je, kaže Duklos, da biznis prošire na cijelu Evropu, a sljedeći cilj im je osvajanje italijanskog tržišta.

THC mijenja stanje svijesti, reakcije korisnika su individualne, ali može uticati na zaboravljanje, gubitak koordinacije, iskrivljenu percepciju, vrtoglavicu, ubrzani rad srca, napade straha, smijeha… CBD, sa druge strane, može da poveća budnost, smanjuje konvulzije, inflamaciju, anksioznost i mučninu, a može djelovati i antipsihotično.

U posljednje vrijeme zakoni o upotrebi marihuane širom svijeta su liberalizovani i sve više zemalja dozvoljava da se ona koristi u medicinske svrhe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.