GLOBUS

Belgijska kraljevska porodica: Zemlja čiji kraljevi ne gube titulu

Članovi kraljevske porodice

Piše: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

26.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Kralj Filip (Philippe), aktuelni vladar Belgije, zauzeo je tron 21. jula 2013. godine kao sedmi kralj zemlje s najboljim pivom i čokoladom na svijetu. Njegov otac, kralj Albert II abdicirao je u korist svog sina. 

Od 1965. godine tokom ljetnih mjeseci hiljade ljudi dolaze u Kraljevsku palaču u Briselu, službenu rezidenciju belgijskog kralja. Inače, Brisel na staroholandskom jeziku znači dom u močvari.

Belgijska kraljevska porodica rodbinski je povezana s engleskom. Tako je prvi kralj Belgije Leopold I bio, ujedno, ujak britanske kraljice Viktorije (Victoria) te u braku s britanskom prestolonasljednicom, princezom Šarlot (Charlotte), koja je umrla tokom poroda.

Brojni skandali

Nakon njene smrti, Leopoldu je 1831. ponuđeno da postane prvi belgijski kralj, ali je on i dalje ostao blizak s engleskim dvorom pa je čak bio i savjetnik kraljici Viktoriji nakon njenog krunisanja.

Kad je tron zauzeo kralj Filip, Belgija je imala čak tri žive kraljice - suprugu kraljevog brata, kraljicu Fabiolu, tada aktuelnu kraljicu Paolu, kao i novu kraljicu Matildu, ali i dva kralja Alberta II i Filipa. To je, naime, jedina zemlja s kraljevskom porodicom čiji članovi, nakon odlaska s dužnosti, ne gube titulu.

Ipak, ono po čemu je ova kraljevska porodica slična ostalima u Evropi su skandali koji se vežu uz njih. Jedan od zanimljivijih dogodio se 2012. godine, kada je belgijski novinar Frederik Deborua (Frederic Deborsua) objavio knjigu "Royal Questions".

Vanbračna kćerka

On je, naime, u knjizi otkrio zanimljive detalje o kralju Filipu. Napisao je, između ostalog, da je on, zapravo, natjeran na brak sa Matildom 1999. godine, ali i da su njegova djeca začeta umjetnom oplodnjom. Cijeli njegov život Belgijanci su ga smatrali pomalo čudnim i bili su uvjereni da će biti vječni neženja.

Ništa bolje nije prošao ni njegov otac, kralj Albert II, kojeg je belgijska umjetnica Delfine Boel (Delphine) javno prozvala da je on, zapravo, njen otac te da je imao aferu s njenom majkom. Kada je to izašlo u javnost, prvo se špekuliralo da ona to radi zbog slave i novca. Njen advokat ubrzo je sve demantirao, jer njoj nije potreban nikakav novac, zato što je ona nasljednica jedne od najbogatijih belgijskih porodica, čije se nasljedstvo procjenjuje na milijardu dolara.

Žak Boel (Jacques), čovjek koji je većinu života proveo u uvjerenju da joj je on otac, podvrgnuo se DNK testu, koji je pokazao da joj on, zaista, nije otac.

I Filipov brat, princ Loran (Laurent) našao se u različitim skandalima u vezi sa porezima, ali i kaznom za prebrzu vožnju. No, najveća afera u vezi s njim bila je ona s belgijskom mornaricom. Princa su 2007., naime, optužili da je koristio novac namijenjen za mornaricu, kako bi renovirao svoju raskošnu vikendicu, vilu “Klementine”. Princ je na kraju priznao kako je dobro znao odakle je uzimao novac, ali nije mislio da je to neki veliki problem, jer je vila, kao i sve ostale rezidencije, u vlasništvu države. Kako bi se iskupio, Loran je obećao da će vratiti sve do posljednjeg posuđenog novčića.

Milion eura godišnje

O kralju Albertu II pisalo se i da se, nakon što je abdicirao, žalio da mu novac koji dobiva, nije dovoljan za život. Riječ je o skoro milion eura godišnje. On je tražio i od poreznih obveznika da plaćaju gorivo za njegovu 27 metara dugu jahtu “Alpa” kako bi njome mogao krstariti.

Elizabeta, očeva nasljednica

Kralj Filip u braku je s kraljicom Matildom (Mathilde), s kojom je dobio četvero djece - Elizabetu (Elisabeth), Gabrijela (Gabriel), Emanuela (Emmanuel) i Eleonoru (Eleonore). Najstarija, 16-godišnja Elizabeta, vojvotkinja od Brabanta, očeva je nasljednica na kraljevskom tronu. Nakon što je 1999. godine promijenjeno pravilo o nasljeđivanju trona, postalo je moguće da kralja naslijedi njegovo najstarije dijete bez obzira na spol.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.