GLOBUS

Tribunal pokrenuo istragu o smrti Slobodana Praljka

Avaz.ba

1.12.2017

Haški tribunal započeo je nazavisnu istragu o unutarnjim operacijama u sudu nakon smrti Slobodana Praljka, koja će se odvijati uz istragu koju vodi holandska policija.

Iz Haškog tribunala je saopćeno da će istragu voditi Hassan Jallow, glavni sudac Gambije i bivši tužilac Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu i Mehanizma za međunarodne krivične sudove, prenosi BIRN-Justice Report.

- Istraga će početi sljedeće sedmice i cilj je da obezbjedi izvještaj prije zatvaranja Tribunala 31. decembra 2017. godine. Istragom će se procijeniti svi dosadašnji postupci, ali i dati preporuke koje mogu pomoći drugim sudovima u budućnosti. Rezultati istrage bit će objavljeni, poštujući procedure i povjerljive podatke - navedeno je u saopćenju.

Iz Tribunala je prethodno saopćeno da će sarađivati s Javnim tužilaštvom u Hagu, koje je pokrenulo istragu o smrti Praljka, koji je nakon što mu je potvrđena dvadesetogodišnja kazna zatvora u Haškom tribunalu, popio nepoznatu tečnost.

- Istraživanje će se fokusirati na pomoć pri samoubistvu i kršenje Zakona o zabranjenim sredstvima - saopćeno je iz službe Javnog tužilaštva.

Praljku, bivšem komandantu Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), 29. novembra je potvrđena kazna od 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u BiH. Tada je Praljak, stojeći, uzviknuo da ne priznaje presudu i da nije ratni zločinac, a potom je nešto popio iz male čaše. U zbrci koja je nastala, čule su se riječi Praljkove zastupnice Nataše Fauveau-Ivanović da Praljak “kaže da je popio otrov”.

Uz Praljka, pravosnažno osuđen je i Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade "Herceg-Bosne", na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili i nekadašnji ministar odbrane Bruno Stojić te bivši načelnik Glavnog štaba HVO-a Milivoj Petković. Bivši komandant Vojne policije Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.