GLOBUS

Jedan detalj otkriva najveću tajnu Kima: Stručnjaci na fotografijama lansiranja rakete primijetili nešto šokantno!

Avaz.ba

5.12.2017

Izgleda da su noćne fotografije posljednjeg lansiranja sjevernokorejske rakete Hvasong- 15 lažirane, objavio je CNN. 

Marko Langbroek, stručnjak za svemir koji prati raketni program Sjeverne Koreje, rekao je da je primijetio nešto čudno oko zvijezda na fotografijama snimljenim na suprotnim stranama rakete.

"Trebalo bi da vidite sazviježđe koja s postavljena suprotno, što u stvarnosti uopšte nije tako", rekao je.

Langbroek je utvrdio smjer fotografija na osnovu oblika dima iz raketnog motora.

U ranim jutarnjim satima u srijedu, Sjeverna Koreja je ispalila nešto za šta se vjeruje da je njihova najnovija tehnološki napredna balistička raketa dugog dometa.


Državni mediji iz Sjeverne Koreje naveli su da je Hvasong-15 dostigao nadmorsku visinu od 4.475 kilometara, što je dovelo do toga da je čitava teritorija SAD u dometu rakete.

Langbroek, koji je stacioniran u holandskom gradu Leidenu, kaže da je posmatrao fotografije lansiranja od kada ih je Sjeverna Koreja objavila. Primijetio je da "nešto nije u redu".

Kako kaže, da bi snimali zvijezde fotografi koriste široku ekspoziciju kako bi dobili više svjetla. Međutim, šira ekspozicija znači da je kretanje snimljeno kao zamućenje. Kada fotografišu rakete noću, fotografi bi koristili široko otvorenu blendu i veliku brzinu zatvarača kako bi uhvatili brzo kretanje rakete. Zvijezde se tu ne bi jasno pojavile tako jasno na slici, čak i u Sjevernoj Koreji, gdje je zagađenost veoma niska.

"Izgledale su tako oštro, da to jednostavno nije izgledalo dobro", rekao je Džonatan Mek Dauel, astronom u Harvard-Smitsonovom Centru za astrofiziku, koji se slaže sa Langbroekom u vezi toga da su fotografije iz Sjeverne Koreje možda "lažirane". 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.