GLOBUS

Preminuo bivši rumunski kralj Mihajlo I

Fena

5.12.2017

Bivši rumunski kralj Mihajlo I, koga su koministi prinudili da abdicira nakon Drugog svjetskog rata, preminuo je u utorak u 96. godini.

Mihajlo, koji je igrao ključnu ulogu u rumunskom okretanju saveznicima nakon puča u 1944., proveo je decenije u egzilu u Britaniji radeći na farmi pilića i kao pilot aviona. Njemu je konačno vraćeno državljanstvo 1997., osam godina nakon pada komunizma. 

Mihajlova smrt opstavila je živim samo dvojicu ljudi koji su predvodili svioje zemlje tokom rata - bivšeg bugarskog kralja Simeona II i tibetanskog čelnika Dalaj Lamu, od kojih su obojica bili djeca u to vrijeme.

Rumunska kraljevska palata navodi u saopćenju da je Mihajlo preminuo u svojoj rezidenciji u Aubonneu u Švcarskoj. Mihajlo je bolovao od leukemije i druge vrste raka i prošle se godine povukao iz javnog života, predajući svoje ovlasti najstarijoj kćerki.

Predsjednik Klaus Iohannis proglasio je "višednevnu žalost", rekavši da je Mihajlo "napisao istoriju Rumuniije".

Britanski ambasador Paul Brummell izjavio je na rumunskom da je Mihajlo "borio protiv komunizma; on se također borio protiv fašizma".

Mihajlovo tijelo bit će prebačeno u Rumuniju i dva dana će ležati u Kraljevskoj palati u Bukureštu. Nikakvi detalji sahrane nisu odmah objavljeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.