GLOBUS

Rusija suspendirana sa Zimskih olimpijskih igara

Avaz.ba

5.12.2017

Olimpijski komitet Rusije suspendiran je za Zimskih olimpijskih igara i naloženo mu je da plati 15 miliona američkih dolara, za troškove Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Odluka je donesena zbog dopinga koji su sponzorirali ruski organi tokom Olimpijskih igara u Rusiji.

Međutim, MOK je dozvolio ruskim sportistima, ako žele, da se takmiče u uniformi pod nazivom "Olimpijski sportista iz Rusije" pod uslovom da mogu dokazati da nisu bili uključeni u državni doping program. 

Ruski sportisti pozvani da se takmiče će pod olimpijskom zastavom, a Olimpijska himna će se svirati na svečanoj ceremoniji dodjele medalja, ukoliko ih ovi sportisti dozvole.

Vitaliju Mutku, tadašnje ministru sporta, a sada zamjeniku premijera Rusije, zabranjeno je bilo kakvo učešće na svim budućim olimpijskim igrama. 

Mutko je trenutno šef organizacionog odbora za Svjetsko prvenstvo u 2018. godini i u petak je odbacio navode da je došlo do sistematskog dopinga, prenosi The Guardian.

Odluku MOK-a objavio je večeras predsjednik Tomas Bah (Thomas Bach), nakon što je izvršni odbor od 14 članova razmotrio Izvještaj Šmidove komisije, koja je u proteklih 15 mjeseci ispitala da li postoji "institucionalna zavjera" ruskih zvaničnika u okviru Ministarstva sporta kako bi ostvarili bolje uspjete tokom Ljetne olimpijade u Londonu i Zimskih olimpijskih igara 2014. godine.

Zimske olimpijske igre 2018. u Pjongčangu (Pyeongchang), počinju za 66 dana, 9. februara i trajat će do 25. februara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.