GLOBUS

Zašto je Jerusalem toliko važan?

Avaz.ba

6.12.2017

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) objavio je da SAD priznaju Jerusalem kao prijestonicu Izraela, što je izazvalo mnogobrojne reakcije širom svijeta . 

Pitanje statusa Jerusalema, koje je ovih dana u žiži svjetske javnosti, seže do same srži sukoba između Izreala i Palestinaca, a taj sveti grad u kojem se nalaze najveće svetinje judaizma, islama i hrišćanstva ima neosporan religijski, ali i politički značaj.

Izraelsko-palestinski mirovni sporazum iz 1993. predviđao je da se o konačnom statusu Jerusalima raspravlja u kasnijim fazama pregovora, ali je glavni kamen spoticanja pitanje izraelskog naseljavanja, navodi BBC.

Izrael je od 1967. izgradio u istočnom Jerusalemu desetak naselja, u kojima živi oko 200.000 Jevreja, a koja se smatraju nezakonitim prema međunarodnom pravu, premda Izrael to poriče.

BBC podsjeća da izraelski suverenitet nad Jerusalemom nikada nije priznat na međunarodnom planu i da sve zemlje svoje ambasade imaju u Tel Avivu.

Izraelci Jerusalem smatraju svojom najstarijom prijestonicom, a kada je formirana država Izrael 1948. godine, glavne poluge vlasti upravo su bile smještene u zapadnom dijelu Jerusalema.

Međutim, tek u ratu s arapskim zemljama 1968. godine izraelske vlasti su pod kontrolu uzele i istočni dio Jerusalema u kojem se nalazi čuveni Stari grad, a kasnije su ga i pripojile, ali taj potez Izraela nije dobio međunarodno priznanje, što je posebno frustriralo izraelske zvaničnike.

Sa druge strane, o svemu tome Palestinci imaju drugačije mišljenje - oni žele istočni Jerusalem kao svoju prijestonicu i to je tačka sporenja višedecenijskih mirovnih pregovora između Izraela i Palestine, u kojima su glavnu ulogu do sada imale SAD, navodi BBC, prenose Nezavisne novine.

Međunarodna pozicija Jerusalema je veoma komplikovana, zbog toga što predstavlja jedno od najsvetijih mjesta u islamu, judaizmu i hrišćanstvu.

Evropska unija smatra da je Jerusalem korpus separatum, odnosno odvojeno tijelo, u skladu s prijedlogom Rezolucije 181 Ujedinjenih nacija, odnosno Planom za odvajanje Palestine iz 1947. godine.

Plan, međutim, nije proveden, jer je nakon usvajanja plana na Generalnoj skupštini UN izbio građanski rat na prostoru Palestine. Danas većina zemalja ne priznaje Jerusalem kao prijestonicu Izraela, već se slažu da bi trebalo da se nađe pod međunarodnom kontrolom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.