GLOBUS

Tilerson: Tramp se pokorio volji američkog naroda po pitanju Jerusalema

Tilerson: Tramp sada proveo zakon iz 1995. godine( AFP)

Fena

7.12.2017

Američki državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson) izjavio je u četvrtak da se, priznavajući Jerusalem kao prijestonicu Izraela, predsjednik Donald Tramp (Trump) pokorio volji američkog naroda.

Tiilerson je u Evropi na turneji po tri grada i njegovi razgovori s američkim saveznicima pali su donekle u sjenu globalnim zgražanjem Trampovom kontroverznom odlukom.

Šef američke diplomatije stao je, međutim, iza svog predsjednika i insistirao je da odluka neće pokvariti ono što bi bio inače pozitivan prijem od kolega iz EU i NATO-a.

-  Predsjednik je jednostavno proveo volju američkog naroda - izjavio je Tillerson na konferenciji za novinare s austrijskim ministrom vanjskih poslova Sebastijanom Kurzom.

Bivši čelnik naftnog giganta ExxonMobile naglasio je da je Tramp jednostavno provodio američki zakon koji obavezuje predsjednika da jednog dana izmjesti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

- Ništa se nije promijenilo osim toga što je predsjednik sada proveo zakon iz 1995. godine - kazao je on, insistirajući kako Washington želi da Izrael i Palestinci dogovore mirovni sporazum.

-To je povezano s američkim zakonom i američkom odlukom, a svaka zemlja ima pravo da odluči po pitanju svoje ambasade u Izraelu - kazao je Tilerson.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.