Erdoan i Putin saglasni: Trampova odluka imat će negativne posljedice

Autor: Srna
07.12.2017 19:37
A
A
A

Predsjednici Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i Rusije Vladimir Putin saglasili su se u telefonskom razgovoru da će se američka odluka o Jerusalemu negativno odraziti na mir i stabilnost regiona, rekli su izvori u Erdoanovom kabinetu.

- Predsjednik Erdoan je istakao da će se najnoviji potez američke Vlade negativno odraziti na mir i stabilnost u regionu. Ruski predsjednik Putin rekao je da dijeli ovaj stav - navode izvori.

Ranije danas, izvori u kabinetu turskog predsjednika rekli su da su se Erdoan i papa Franjo saglasili u telefonskom razgovoru da je potrebno izbjeći svaki pokušaj promjene statusa Jerusalema.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) jučer je priznao Jerusalem kao prijestonicu Izraela i najavio prebacivanje američke Ambasade iz Tel Aviva u taj grad.

Agencija Interfaks javila je večeras, pozivajući se na saopćenje Kremlja, da su se Putin i Erdoan saglasili da je potrebno fokusirati napore na pronalaženju kompromisa, uključujući pitanje statusa Jerusalema.

Putin i Erdoan istakli su da se ne smije dozvoliti dalja eskalacija tenzija na Bliskom istoku, navodi ruska agencija.

U saopćenju Kremlja navodi se da su Putin i Erdoan izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog odluke Vašingtona.