Američki senator Al Franken podnio ostavku

Autor: Fena
07.12.2017 19:46
A
A
A

Američki demokratski senator Al Franken podnio je danas ostavku, popuštajući pod pritiskom stranačkih kolega nakon niza navoda o seksualnom uznemiravanju iznesenih protiv njega.

Franken (66), bivši komičar koji je smatran zvijezdom u usponu Demokratske stranke, objavio je svoju odluku na senatskom podiju.

- Znam u svom srcu da ništa nisam učinio kao senator - ništa - što bi obesčastilo ovu instituciju. Danas, ipak, objavljujem da ću u narednim sedmicama podnijeti ostavku kao član Senata SAD - izjavio je Franken. 

Franken je jedan od nekolicine uglednih muškaraca u politici, medijima i industriji zabave koji su u proteklim mjesecima optuženi za seksualno uznemiravanje i nedolično ponašanje.

- Neki od navoda protiv mene jednostavno nisu tačni. Prisjećam se tih detalja na veoma drugačiji način - izjavio je Franken.

Odlazak demokrate iz Minesote otvara put Republikancima da se ponovo domognu mjesta koje su izgubili kada je Franken pobijedio na izborima u 2008. godini, i da na tome grade tijesnu senatsku većinu od 52 naprema 48 mjesta.

Izbori za njegovog nasljednika neće, ipak, biti održani do novembra 2018. U međuvremenu, privremeni demokratski guverner Minesote Mark Dejton (Dayton) imenovat će nekog na njegovo mjesto, osiguravajući Demokratima to mjesto za sada.

Navodi da je Franken zgrabio i pokušao da poljubi ženu bez njenog pristanka pojavili su se u javnosti prije tri sedmice.

Nakon početnih optužbi, Franken je izjavio da je uznemiren i posramljen svojim ponašanjem, ali da neće podnijeti ostavku. On bi, kako je rekao, radije sarađivao s etičkom istragom Senata i radio na vraćanju povjerenja naroda Minesote u njegov rad, prenosi Reuters.

Više o:

Al Franken