Makron: Irak u ovom mjesecu objavljuje "potpuno oslobađanje" od Islamske države

Autor: Fena
07.12.2017 20:22
A
A
A

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je u četvrtak da će Irak objaviti "potpuno oslobađanje" od džihadističke grupe Islamska država do kraja decembra.

On je objavio tu prognozu na zajedničkoj konferenciji za novinare s katarskim emirom, šejhom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem, tokom zvanične posjete Dohi.

- Doći će do oslobođenja prije kraja godine i mi ćemo, nadam se, ostvariti vojnu pobjedu u iračko-sirijskoj zoni - izjavio je on novinarima.

On je dao te komentare nakon što je obišao američku zračnu bazu Al-Udeid u Kataru gdje se sastao s francuskim kontingentom i razgovarao je s američkom vojnom komandom.

Al-Udeid, najveća američka zračna baza u regiji, igra ključnu ulogu u američkoj borbi protiv grupe Islamska država i mjesto je odakle se naređuje zračna kampanja protiv džihadista.

Džihadisti Islamske države pretrpili su niz vojnih poraza u Siriji i u Iraku u ovoj godini.

U četvrtak je rusko ministarstvo odbrane saopćilo da je njegova zračna kampanja na poražavanju Islamske države u Siriji "dovršena" i da je zemlja potpuno oslobođena od radikalne grupe, prenosi AFP.