Hoće li arhiva Haškog tribunala završiti u Sarajevu?

Avaz.ba
07.12.2017 23:12
A
A
A

Šta će biti s arhivskom građom iz Haga poslije zatvaranja Tribunala (ICTY), još se ne zna.

U Sarajevu je prošle godine potpisan memorandum između grada i ICTY-ja, gdje je data saglasnost da pojedini dokumenti budu trajno ustupljeni Sarajevu.

O kakvim se tačno dokumentima radi, nije jasno ni prvom čovjeku Arhiva BiH. Kaže, zakon o arhivskoj građi BiH je jasan. O takvoj građi može da brine samo bh. Arhiv, a nikako grad ili općina.

- Za bilo koji međunarodni ugovor BiH, treba da dadnu saglasnost Ministarstvo vanjskih poslova i Predsjedništvo BiH. Radi se tu o nadležnostima, odnosno ulaženjima u nadležnost i ja to ne bih komentarisao, postoje institucije naše zemlje koje vode računa oko toga, upozorene su i ja očekujem da će to proći u najboljem mogućem redu i ne vidim razlog zašto bi se dešavalo nešto što ne bi bilo primjereno - kazao je direktor Arhiva BiH Saša Klepić.

Tačno prije godinu dana, tadašnji gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i haški sudija Faust Pokar potpisali su memorandum o uspostavljanju Informativnog centra sa svim javnim dokumentima ICTY-ja.

A, šta danas znači potpisani sporazum između Grada Sarajeva i ICTY-ja, nije se moglo saznati.

Isti Informativni centar zatražen je i u Banjoj Luci, ali bezuspješno.

Grad Sarajevo je jedini u bivšoj Jugoslaviji koji ima potpisani memorandum o ustupanju haške građe. Baš zbog toga advokati koji su branili optuženike u Hagu strahuju šta će biti sa haškim arhivom.

- Ovo po meni znači da bi ta dokumentacija bila nesigurna, sa jedne strane, i sa druge strane podložna nekoj selekciji, zatim uništenju, zloupotrebi, bilo čemu. Najvažnija stvar je da ne bi bila dostupna svima onima koji su zainteresirani, prvenstveno historičarima, pravnicima koji će se tom dokumenacijom baviti - kazao je Goran Petronijević, advokat ratnog zločinca Radovana Karadžića.

U Hagu su vođeni postupci za cijelu bivšu Jugoslaviju. Pravnici tvrde da baš zbog toga arhivska građa ne smije biti djeljiva i da za njenu arhivu treba da postoji konsenzus svih naroda, piše ATV.

- Kriminal je ako je neko uništi, ukloni i povjerenja mora biti u odnosima. Na neki način RS mora uzeti mehanizme da to snimi, popiše, evidentira kako bi imala uvid šta sačinjava tu dokumentaciju za svoje potrebe - kaže pravni ekspert Krstan Simić.

Iako će na vrata ICTY-ja krajem mjeseca biti stavljen katanac, arhivska građa za drugostepene postupke neće biti zaključana. Sve će biti pod nadzorom UN-a. Tako su baš doslovno objasnili iz haškog Arhiva, tokom ovogodišnje posjete BiH.

Više o:

ICTY