GLOBUS

Ljudski faktor uzrok požara u Južnoj Kaliforniji

AFP

Avaz.ba

8.12.2017

21.50 Požare u Južnoj Kaliforniji izazvao je ljudski faktor - izjavio je Robert Berd (Baird), direktor Vatrogasnog i vazduhoplovnog menadžmenta američke uprave za šume.

- Vjetar je doprinio brzom širenju požara i odmogao nam u zaustavljanju vatrene stihihe. To je veliki izazov za nas - dodao je Berd. 

Dodao je da, iako je ljudski faktor kriv za izbijanje požara, oni nisu izazvani namjerno.

- Međutim, naš primarni zadatak je gašenje požara, a o svemu ostalom izjasnit će se nadležni organi, nakon istrage koju će provesti kada bude sigurno - poručio je Berd.

20.45 Veliki broj pacijenata javio se u bolnice širom Južne Kalifornije, zbog problema sa disajnim putevima, saopćile su bolnice i navele da je uzrok problema nastao kao posljedica velikih požara u toj saveznoj državi. 

Zdravstveni zvaničnici u Venturi, Los Anđelesu i Santa Barbari upozorili su na visok nivo zagađenja izazvanog dimom. 

- Mikroskopske čestice u dimu mogu penetrirati duboko u pluća, stvarajući opasnost za one koji već imaju problema sa srcem ili plućima kao što su astma, emfizem ili COPD - poručili su zvaničnici, prenosi Los Angeles Times

19.04Dio od oko 200.000 stanovnika Kalifornije koji su evakuirani zbog četiri velika požara koja bjesne u ovoj američkoj saveznoj državi dobilo je dozvolu da se vrati u domove, a opasnost od vatrene stihije trajat će do nedjelje, sudeći prema najavljenim vremenskim prilikama.

Navodi se da gori područje od Los Anđelesa uz pacifičku obalu sve do okruga Santa Barbara.

Po prvi put je naređena i evakuacija u okrugu Santa Barbara, a dio autoputa između Santa Barbare i Venture zatvaran je periodično zbog naleta vatre preko traka autoputa.

Oko 300 stanovnika obalskog grada Karpinterija dobili su sinoć naređenje da napuste grad prije zore, dok se vatrogasne borbe sa požarima samo nekoliko kilometara od samog grada.

Ranije su mirniji vjetrovi pomogli vatrogasnim ekipama na terenu da uspješno odbrane odmaralište Ohaji, gdje je 7.000 stanovnika takođe dobilo naređenje da se evakuišu.

Nacionalna meteorološka služba saopćila je da se očekuju opasni naleti vetra, ali da požari neće dostići historijske proporcije, kako se ranije očekivalo, prenose Agencije.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u petak je objavio vanrednu pomoć za Kaliforniju.

Današnjom objavom omogućuje se saveznim zvaničnicima da koordiniraju pomoć iz saveznih fondova za vanredne situacije za oblasti Los Anđeles, Riversajd, San Dijego, Santa Barbara i Ventura.  

Današnjom objavom omogućuje se saveznim zvaničnicima da koordiniraju pomoć iz saveznih fondova za vanredne situacije za oblasti Los Angeles, Riverside, San Diego, Santa Barbara i Ventura. 

Najmanje 439 zgrada je uništeno i na hiljade ih je pod opasnošću od vatre, što je izazvalo evakuaciju hiljada ljudi iz njihovih domova, saopćili su zvaničnici. 

Veći dio oblasti Los Angeles i susjedne Venture pod najvišom je stopom pripravnosti od požara do subote.

Nacionalna meteorološka služba opisala je vremenske uslove u ovoj sedmici kao idealne za najjače i najduže sezonske vjetrove Santa Ana. 

Obično tokom kasnog ljeta ili jeseni, takozvani đavolji vjetrovi pušu iz pustinja južne Kalifornije prema obali, povećavajući rizik od požara u gusto naseljenim priobalnim regijama, prenosi AFP.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.