GLOBUS

SAD još prije dvije decenije planirale rat protiv Sjeverne Koreje?

Agencije

8.12.2017

SAD su još prije dvije decenije, u zategnutoj situaciji sa Sjevernom Korejom zbog njenih nuklearnih aktivnosti, planirale rat protiv Pjongjanga, ali je tadašnji sukob preduprijeđen diplomatskim putem, pokazuju danas objavljena povjerljiva dokumenta.

Te 1994. godine, SAD su vjerovale da bi američka vojska i vojne snage Južne Koreje "bez sumnje pobijedile" u sukobu na podijeljenom Korejskom poluostrvu, mada su pretpostavljale da bi imale i mnogo gubitaka, navodi se u dokumentima koje je danas objavila Arhiva nacionalne sigurnosti, pri Univerzitetu "George Washington", prenosi AP.

U to vrijeme, administracija tadašnjeg predsjednika SAD Bila Klintona (Bill Clinton) razmatrala je mogućnost bombardovanja nuklearnog kompleksa Sjeverne Koreje nakon što je ta zemlja počela da prazni reaktor koji je mogao da proizvede materijal za izradu atomske bombe.

Ipak, prijeteći sukob tada je spriječen diplomatskim putem, ali danas, kada je Sjeverna Koreja na pragu sposobnosti da direktno ugrozi američko kopno nuklearnim napadom, mogućnost sukoba je ponovo na pomolu kao i 1994. godine, zaključuje američka agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.