GLOBUS

Održan hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN: Čelnici cijelog svijeta pozvani na mudrost

Agencije

8.12.2017

Ujedinjeni narodi zabrinuti su zbog opasnosti od eskalacije nasilja nakon jednostrane odluke američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) o priznanju Jerusalema za prijestonicu Izraela, rekao je danas u Vijeću sigurnosti posebni koordinator za mirovni proces na Bliskom istoku. Vašington je poručio da ostaje angažiran u tom procesu.

Od 6. do 8. decembra najavljena su tri dana bijesa - rekao je posebni koordinator Nikolaj Mladenov (Nickolay), obraćajući se videovezom iz Jerusalema učesnicima hitnog sastanka Vijeća sigurnosti sazvanog na zahtjev osam članica nakon američke odluke.

Ta odluka, naveo je, donosi opasnost od vjerskog radikalizma.

- Jerusalem je najsloženije pitanje koje treba riješiti u izraelsko-palestinskom sukobu - izjavio je Mladenov.

Spomenuo je simbol kršćanske, židovske i islamske vjere koje taj grad predstavlja.

Samo pregovorima dviju strana može se odrediti njegova budućnost - rekao je Mladenov i pozvao čelnike cijelog svijeta da budu mudri i vrate mir u regiju.

Hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN zatražile su Švedska, Francuska, Italija, Velika Britanija, Bolivija, Urugvaj, Egipat i Senegal.

Američka ambasadorica pri UN-u Niki Hejli (Nikki Haley) ustvrdila je da SAD "ostaju angažirane u mirovnom procesu" i odbacila je "kritike i lekcije".

Razumijem da će promjena biti teška za druge članice međunarodne zajednice. Svrha je naših akcija napredovati prema postizanju mira. Želimo postići sporazum pregovorima - rekla je Hejli.

Dodala je da Trump nije "donosio stavove o granicama" i naglasila da je "status quo za sveta mjesta (u Jerusalemu) očuvan".

Nekoliko država smatra da američka odluka krši UN-ove rezolucije.

- Radi se o kršenju međunarodnih zakona - naglasio je egipatski ambasador Amr Abulata i spomenuo "okupirani grad".

Odluka Donalda Trampa koja će se ostvariti za nekoliko godina, izazvala je bijes u arapskom svijetu i opću osudu partnera Vašingtona.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.