GLOBUS

Strava u Los Anđelesu: Kuće do temelja izgore za 20-ak minuta, imate samo nekoliko trenutaka za spašavanje žive glave...

AFP

Avaz.ba

9.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Vatra i dalje hara južnom Kalifornijom. Od oko 500 kuća ništa nije ostalo. 

- Ovo iza mene je, nažalost, u Americi, kažu "aftermath" ili rezultat ovih strahovitih požara u Los Anđelesu, koji zadnjih nekoliko dana bjesne na čak četiri mjesta. Za građevinu ovakve vrste kažu da u principu, kada je jednom zahvaćena vatrom, izgara do temelja u nekih 15 do 20-ak minuta - rekao je saradnik Nove TV Mislav Želle, koji je na licu mjesta.

Vatra se vrlo brzo širi. Iskre nošene jakim vjetrom prelaze i autoceste i željezničke pruge. Ponekad, kažu mještani, imate samo nekoliko minuta za spašavanje žive glave, a kuće izgore za manje od 20-ak minuta.



Samo u okolini Los Anđelesa i u samom gradu gori na četiri mjesta. Najgore je i dalje u Venturi, 80-ak kilometara od "Grada anđela", a još su dva požara u okolini San Dijega, koji se jako brzo šire.

- Oni koje u ovom trenutku požar ne ugrožava, također moraju biti spremni. Moraju znati kamo će, kojim putem, kako će komunicirati s porodicom, što će s kućnim ljubimcima, i moraju pripremiti svoja vozila - obavijestili su vatrogasci San Dijega stanovnike putem društvenih mreža.

Od početka sedmice evakuirano je 230.000 ljudi. Jak, suh i topao vjetar Santa Ana otežava gašenje.

Veliki požari koji haraju na području Los Anđelesa od početka sedmice i dalje su izvan kontrole, a u petak su proglašena nova požarišta na području San Dijega i Santa Barbare zbog čega je došlo do novih masovnih evakuacija, javljaju agencije.

Iako su se u petak vjetrovi smanjili u odnosu na dan prije, vremenski uvjeti na jugu države i dalje su izuzetno opasni jer je tlo suho, a temperature abnormalno visoke.

Prema prognozama, vrijeme će i dalje predstavljati izazov za oko 8.700 vatrogasaca koji se bore protiv vatrene stihije. Oni već pet dana pokušavaju obuzdati požare koji se brzo šire, od područja San Dijega uz pacifičku obalu do okruga Santa Barbare.

U požarima je poginula najmanje jedna osoba, 500 objekata je uništeno, a povrijeđena su četvorica vatrogasaca.


Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u petak je proglasio vanredno stanje za Kaliforniju, a koordinaciju napora za ublažavanje posljedica požara vode savezna uprava za izvanredna stanja i ministarstvo domovinske sigurnosti.


Tramp: Proglasio vanredno stanje. Tramp: Proglasio vanredno stanje

Dva najopasnija požara, u okruzima Ventura i San Dijego, savladani su najviše do 10 posto, objavila je agencija za praćenje požara.

Ugrožena je imovina vrijedna milijarde dolara.

Ogromni oblaci dima nad opožarenim područjima u okrugu Ventura vidljivi su na satelitskim snimcima, javlja nacionalna meteorološka služba, a astronauti su snimili fotografije oblaka dima koji su vidljivi iz svemira.

Kalifornija je gorjela i prije dva mjeseca, tada su požari poharali sjeverni dio. I bili su najsmrtnosniji do sada, poginulo je 40 ljudi. U ovima se kao smrtno stradala vodi jedna osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.