GLOBUS

Nakon napada novi rat sve izvjesniji

AFP

Avaz.ba

10.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Nastavljaju se žestoki sukobi između palestinskih protestanata i izraelskih snaga širom Zapadne obale, prenosi Večernji.hr. U Pojasu Gaze došlo je i do oružanih sukoba između pripadnika Hamasa i izraelske vojske za koje analitičari strahuju da bi se mogli pretvoriti u opći rat. 

Palestinci u Jerusalemu, na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze bili su pozvani na “Dan bijesa”, čemu su se hiljade ljudi i odazvale i sukobile se s izraelskim vojnicima i policajcima. 

Iz Gaze u petak je bila ispaljena raketa prema izraelskom gradu Sderotu. To je treća raketa ispaljena prema Izraelu u petak kada su na palestinskim područjima buknuli prosvjedi protiv odluke Donalda Trampa (Trump). Prema izraelskim izvorima, jedan je projektil pao na parkiralište u gradu Sderotu i prouzročio veliku materijalnu štetu na više od desetak automobila. 

Na raketiranje s palestinskih područja, izraelski borbeni zrakoplovi odgovorili su napadom na poligon za vojnu obuku i uništili skladište oružja. U tom napadu četvero Palestinaca je ubijeno, a desetine su povrijeđene. Za sada, prema izvještaju palestinskog Crvenog polumjeseca, poginulo je šest Palestinaca, a više od 1.500 ih je povrijeđeno.

Palestinski novinar Dib Hourani, koji se nalazi na Zapadnoj obali, kazao je za Večernji list da situacija na tom području podsjeća na prve dvije intifade i niko ne zna i ne može predvidjeti u kojem će se smjeru razvijati ti sukobi.

- Palestinci su odlučni u nastavku prosvjeda sve dok američki predsjednik Donald Tramp ne promijeni svoju odluku. Zabrinjava što je izraelska vojska naoružala gotovo sve stanovništvo izraelskih naselja na Zapadnoj obali i vrlo lako bi mogli izbiti oružani sukobi koji bi zasigurno odnijeli brojne živote. Novinarima je izuzetno teško raditi. Već ih je nekoliko stradalo u sukobima – kazao je Hourani.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.