GLOBUS

Protesti i u Džakarti: "Ambasado SAD, gubi se"

AFP

Avaz.ba

10.12.2017

Oko 10.000 ljudi protestiralo je danas ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u glavnom gradu Indonezije, Džakarti, osuđujući odluku predsjednika Donalda Trampa (Trump) da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Slični protesti, koje je uglavnom organizirala Islamska partija prosperiteta pravde, PKS, održani su i u drugim gradovima te najmnogoljudnije muslimanske zemlje. To su treći i najveći protesti u Indoneziji otkako je Tramp u četvrtak objavio svoju odluku. Predsjednik Indonezije Džoko Vidodo oštro je osudio Trampov potez.

U Džakarti su demonstranti nosili transparente s natpisima "Ambasado SAD napolje iz Al-Kudsa (Jerusalema)", "Slobodan Jerusalem i Palestinci", kao i "Mi smo s Palestincima".

Obučeni u tradicionalnu islamsku bijelu odjeću, demonstranti su također nosili indonežanske i palestinske zastave, a u pisanom saopćenju partije je navedeno da je Trampova odluka "oblik poniženja i provokacije muslimana širom svijeta". 

Desetine Libanaca i palestinskih demonstranata sukobili su se u međuvremenu sa sigurnosnim snagama ispred Ambasade SAD u Bejrutu zbog Trampove odluke da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Demonstranti su se okupili na nekoliko stotina metara od Ambasade, gdje, su palili slike Trampa, američke i izraelske zastave, kao i gomile đubreta. Bacali su kamenice, a sigurnosne snage su ih rastjerivale suzavcem i vodenim topovima.

Američka odluka je izazvala proteste na cijelom Bliskom istoku, a i šire, jer se smatra otvorenim svrstavanjem uz Izrael. U Libanu živi oko 450.000 palestinskih izbjeglica, što je deset procenata stanovništva te zemlje.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je u međuvremenu da je spreman da brani Trampovu odluku. Odlazeći na diplomatsku misiju u Pariz i Brisel, on je kasno sinoć rekao da će Izrael "predstaviti istinu bez straha i visoko uzdignute glave".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.