GLOBUS

Makron: Rekao sam Netanjahuu da je Trampova odluka opasna za mir i da se ne slažem s njom

Avaz.ba

10.12.2017

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) poručio je tokom posjete Parizu da Palestinci moraju prihvatiti realnost da je Jerusalem glavni grad Izraela kako bi krenuli prema miru.

Netanjahu je rekao da je Jerusalem bio glavni grad Izraela 3.000 godina i da "nikada nije bio glavni grad bilo kojeg drugog naroda", prenosi BBC. 

Premijer Izraela je to poručio u trenutku kada se na Bliskom istoku i drugim mjestima odvijaju brojni protesti protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela. U nedjelju je tako izbilo nasilje kod američke ambasade u Libanonu, ali i u ostalim područjima.

Govoreći u Parizu nakon sastanka s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuele Macron), Netanjahu je rekao da su nastojanja da se - negira milenijska veza židovskog naroda s Jerusalemom apsurdna-. 

"Možete to pročitati u jednoj jako dobroj knjizi - zove se Biblija", rekao je Netanjahu i upitao - gdje bi drugo bio glavni grad Izraela nego u Jerusalemu?-. 

Što prije Palestinci prihvate tu realnost, to ćemo prije krenuti prema miru, poručio je premijer Izraela.  

Palestinci žele da istočni Jerusalem, koji je Izrael okupirao 1967., bude glavni grad njihove buduće države.

Macron je zatražio od Netanjahua da pokaže gestu dobre volje prema Palestincima kako bi se premostio jaz između dvije strane koji je dodatno produbljen Trampovom odlukom. 

Osuđujući svaki oblik nasilja protiv Izraela, Macron je rekao da je jasno kazao Netanjahuu da je protiv Trampove odluke, koja je "opasna za mir".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.