GLOBUS

Nasmijani vođa: "Kim se na planinu popeo u kožnim cipelama i kontrolirao vremenske prilike"

Agencije

10.12.2017

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-un kontrolirao je vrijeme dok se u kožnim cipelama penjao na gotovo 3.000 metara visoku planinu Mont Pektu, navode sjevernokorejski državni mediji.

''Dubok snijeg i niske temperature od -20 stepeni nisu dorasle izvrsnom vođi'. Iako je hujalo nevrijeme, Kim Jong-un kontrolirao je prirodu i načinio da se ubrzo pojavi sunce te da nebo bude vedro", navodi tamošnji državni medij.

U izvještaju nadalje piše da je planina ponudila toplu dobrodošlicu vođi, prenosi "Mirror".

Njegova naredba na planini bila je da se spomenik na vrhu i obližnji obrazovni kompleks sruše te da se izgradi novi hotel i nekoliko stanica za odmor.

Kim Jong-un na ovu se planinu popeo više puta, a u dva navrata nakon penjanja na Mont Pektu neko od bliskih saradnika bio je smaknut.

Godine 2013. među smaknutima bio je njegov tetak, a 2015. bivši ministar odbrane.

Na planini je bio i u septembru, nakon petog nuklearnog testa, pa zapadni eksperti smatraju da bi se i ovog puta mogle čuti važne vijesti iz Sjeverne Koreje.

Što se tiče Mont Pektua, zbog niza potresa koji su zabilježeni ondje u posljednje vrijeme, stručnjaci sumnjaju da je nuklearni pokus destabilizirao planinu ispod koje se nalazi poligon za testiranje, a strahuju i od moguće erupcije obližnjeg vulkana, koji je zadnji put bio aktivan 1903.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.