GLOBUS

Majka male Madine krivi hrvatsku policiju za smrt djevojčice

Avaz.ba

11.12.2017

Pune tri sedmice nije poznato ko je odgovoran za smrt šestogodišnje djevojčice, izbjeglice iz Afganistana koja je poginula na pruzi u između Srbije i Hrvatske, kada je na nju 21. novembra naletio voz.

Porodica tvrdi da do nesreće ne bi došlo da ih hrvatska policija nije bez procedure usred noći natjerala da se uz prugu vrate natrag u Srbiju. Hrvatska policija pak tvrdi da se sve dogodilo u Srbiji i kako njihov postupak nije na nikakav način utjecao na stradanje djevojčice.

Nisu ni prva, ni posljednja izbjeglička porodica koja pokušava otići iz Srbije - i to ilegalno.

Muslima, majka stradale djevojčice, se sa šestero djece iz Šida u Evropsku uniju uputila pješice. Van graničnog prijelaza je ušetala u Hrvatsku jer je čula da će tu dobiti azil. Ipak, kada ih je te noći spazila, policija im, uvjerava Muslima, nije ponudila utočište, već ih je strpala u bijeli kombi.

- Odvezli su nas, izbacili iz kombija i policajac nam je pokazao tračnice i rekao: "Ovim putem idite nazad u Srbiju! Trojica policajaca su stala iza nas, uperila su u nas svjetla da se ne bismo vratili! - rekla nam je Muslima za N1.

Udaljili su se tek nekoliko koraka, kada je prugom naišao voz koji je s teretom odnio i život šestogodišnje djevojčice iz Afganistana.

- Najviše me zaboljelo kako su se ponijeli prema nama. To što hrvatska policija nije imala sluha kada ih je majka zamolila da nas deportiraju ujutro, da nas ne tjeraju da se vraćamo po noći - kaže brat stradale Madine, Rašid.

Poslije nesreće hrvatska policija je, tvrde, tijelo djevojčice poslala u Beograd, a majku s petero djece su ostavili na mjestu nesreće da se vrati u Šid.

Ovaj najnoviji, tragični, događaj samo je aktualizirao staro pitanje - kakav je odnos policije prema onima koji žele nastaviti svoj izbjeglički put?


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.