GLOBUS

Šokantni film o snajperisti iz pakla Sirije: ''Ponekad ubijem i poneko dijete, tada me njegovo lice proganja u snovima.''

( Screenshot)

Avaz.ba

12.12.2017

Poznati holandski filmaš kurdskog porijekla, Reber Doski (Dosky), autor nagrađivanog dokumentarca ''Radio Kobani'', snimio je kratki uznemirujući dokumentarac ''Snajperist iz Kobanija'' naslovljen i kao ''Dan u životu jednog snajperista u Siriji''. 

I ovaj dokumentarac snimljen je u Kobaniju, gradu u pokrajini Alep, gdje su vođene neke od najkrvavijih bitaka u ratu u Siriji.

''Ako ja ne ubijem njih, oni će ubiti mene''

Dvanaestominutni film je priča o Haronu, kurdskom snajperisti u Kobaniju, napola razrušenom gradu koji je uporište kurdskih boraca. Haron redatelju Doskiju priča o svom uobičajenom ratnom danu tokom kojega većinom gleda kroz optički nišan svoga snajpera vrebajući neprijatelje s druge strane.

- Jeste li ubili nekog ISIS-ovca - pita brijač Harona dok ovaj sjedi u stolici u njegovoj brijačnici. Mladić, međutim, šutke zuri u odraz svoga lica u ogledalu.

Potom, iz zasjede, gleda prema položajima neprijatelja smireno objašnjavajući svoju prostu vojničku filozofiju: Ako ja ne ubijem njih, oni će ubiti mene i moj narod.

Haron je u Kobani došao kako bi se priključio kurdskoj miliciji u borbi protiv ISIS-a. On je tipični snajperist: šutljiv, hladnokrvan i usamljen. Njegova vojnička zadaća iziskuje matematičku preciznost koju također hladnokrvno objašnjava: Ako ciljaš nekoga ko trči, onda gađaš ispred njega.

''Kada nekoga ustrijelim, uvijek provjerim njegovo tijelo''

- Kada nekoga ustrijelim, obavezno povjerim njegovo tijelo. Ponekad shvatim da sam ubio dijete, a da to nisam znao ili nisam imao izbora. Naravno, to me uznemiruje i čini tužnim. Njihova lica proganjaju me u noćnim morama - priznaje Haron povlačeći dim iz cigarete.

Redatelj Reber Doski za portal Atlantic kaže kako je Haron pristao ispričati svoju priču pred kamerom jer ga progone sjećanja na ljude koje je ubio.

- Najteži dio snimanja bio je kada sam išao s njim provjeravati tijela ljudi koje je ustrijelio. To je bio intenzivan doživljaj, ali drago mi je što sam to mogao učiniti - ističe Doski.

Snajperist Haron na kraju, pak, kaže: Ono što sam prošao ovdje, ne bih poželio nikome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.