GLOBUS

Izraelski doseljenici upali u Solomonove bazene i izvodili talmudske rituale

Fena

15.12.2017

Izraelski doseljenici u petak su upali na arheološku lokaciju Solomonovi bazeni, južno od Betlehema.

Sudeći po sigurnosnom izvoru, doseljenici su upali na lokaciju pod snažnom zaštitom izraelskih snaga i tu su izvodili talmudske rituale. 

U februaru je palestinski premijer Rami Hamdallah naglasio na sastanku vlade održanom na toj lokaciji da je, uprkos ponovljenim pokušajima izraelskih doseljenika da preuzmu kontrolu nad Bazenima, drevnim rezervoarima vode južno od Betlehema, ta lokacija islamski vakuf i smatra se arheološkim rezervatom od 1929.

Kazao je da je to područje zapušteno tokom izraelske okupacije dok nije potpalo pod nadležnost Palestinskih vlasti u 1994., kada je palestinski privatni sektor obnovio bazene i razvio područje u njegovoj blizini u kojem su izgrađeni konferencijski centar i trgovački centri.

- Napori se trebaju uložiti da se zaštiti to područje od rapidnog širenja naselja s kojim se suočava i od pokušaja Izraelaca da ga pretvore u jevrejsko mjesto za molitvu nakon što su zanemarili njegovu arapsku islamsku i kršćansku historiju - izjavio je premijer Hamdallah, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.