GLOBUS

Ruski ministar zbog mita osuđen na osam godina strogog radnog logora

Avaz.ba

15.12.2017

Bivši ruski ministar privrede Aleksej Uljukajev proglašen je krivim za korupciju jer je s dva miliona dolara mita uvjetovao ruskom naftnom divu Rosnjeft kupovinu konkurentske državne kompanije i osuđen je na kaznu od osam godina u strogom radnom logoru.

Riječ je o najvećem slučaju korupcije od sovjetskih vremena jer je Uljukajev najviši ruski dužnosnik osuđen za korupciju u 18 godina vlasti Vladimira Putina.  

Uljukajev (61) je uhićen u novembru jer je bio uhvaćen u primanju dva miliona dolara mita od izvršnog direktora Rosnjefta Igora Sečina, bliskog saradnika Vladimira Putina, kako bi njegovo ministarstvo dalo pozitivno mišljenje o Rosnjeftovoj kupnji Bašnjefta.

Mito je primio u gotovini, a tužilaštvo je na suđenju zatražilo kaznu od deset godina zatvora i novčanu kaznu od 500 miliona rubalja, što je oko sedam miliona eura, prenose Agencije. 

Sud je presudio da je dužan platiti 130 miliona rubalja novčane kazne ili oko 1,9 miliona eura, piše agencija AFP.

Odbacio presudu kao nepravednu

Uljukajev je odbacio presudu kao "nepravednu", ustvrdivši da su optužbe "apsurdne", a sudski proces "okrutna i monstruozna provokacija" i politički motiviran udarac bliskog suradnika predsjednika Putina.  

Moskovski sud tvrdi da je Uljukajev planirao dobiti mito kako bi se obogatio.  

"Historija će me osloboditi optužbe", rekao je bivši ministar privrede, koji je ranije ocijenio da je duga kazna u radnom logoru, u kojem su uvjeti stroži nego u običnom logoru, jednaka "smrtnoj presudi".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.