GLOBUS

Gutereš zabrinut zbog opasne retorike i rizika od sukoba na Korejskom poluotoku

Fena

15.12.2017

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) zabrinut je zbog opasnosti od vojnih sukoba na Korejskom poluotoku, "uključujući kao posljedicu pogrešne procjene".

- Iako sve uključene strane žele izbjeći nenamjernu eskalaciju koja bi dovela do konflikta, opasnost se povećava pogrešno usmjerenim pretjeranim samopouzdanjem, opasnom retorikom, te manjkom komunikacije na svim nivoima - rekao je generalni sekretar u petak obraćajući se na ministarskom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, koji je sazvao Japan radi diskusije o izazovima koje Sjeverna Koreja predstavlja za međunarodni mir i stabilnost, saopćeno je iz UN-a.

Opisujući situaciju na Korejskom poluotoku kao "najnapetijim i najopasnijim sigurnosnim pitanjem današnjice", on je upozorio da bi "bilo kakva vojna akcija mogla imati razorne i nepredvidljive posljedice".

Guterres smatra da je jedinstvo Vijeća sigurnosti neophodno za postizanje cilja denuklearizacije na miroljubiv način i podvukao je da putevi komunikacije, uključujući između vojski, moraju biti ponovo uspostavljeni i ojačani kako bi se smanjile tenzije u toj tegiji.  On je također istakao potrebu da sigurnosna situacija u Sjevernoj Koreji bude odvojena od humanitarnih potreba u toj zemlji, u kojoj je 70 posto stanovništva pogođeno manjkom hrane, 40 posto je pothranjeno,a oko 114 miliona dolara je potrebno kako bi se ispunile hitne potrebe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.