GLOBUS

Posljednji let Boeinga 747: Oproštaj "kraljice neba" nakon 50 godina

( Ilustracija/Arhiv)

Avaz.ba

16.12.2017

- Boeing 747 dao je svijetu krila. Smanjio je svijet - rekao je za AFP Majkl Lombardi (Michael), stručnjak za historiju kompanije Boeing, kojoj je taj leteći div bio zaštitni znak.

- Odjednom se moglo putovati iz Londona do Singapura. Svijet je postao dostupan u manje od 24 sata - dodao je stručnjak za avijaciju Majkl Merluzo  (Michael Merluzeau). 

Delta Air Lines povući će 19. devembra Boeing 747 iz svoje putničke flote nakon posljednjeg leta na liniji Seul-Detroit. Od tog datuma nijedna američka avio kompanija neće više imati ''747'' namijenjen prijevozu putnika.

Lufthansa, British Airways i Korean Air Lines će ih, međutim, i dalje posjedovati.

Za oproštaj, Delta nudi i letove, uključujući jedan 20. decembra, za više svojih djelatnika i vjernih klijenata, za što su karte razgrabljene putem online aukcije, što dokazuje nostalgiju hiljade zaljubljenika u taj zrakoplov koji se već nalazi u najvećim muzejima aeronautike, čak i prije mirovine.

- Ovo je kraj jednog doba - smatra Bob van der Linden, s odjela za zračni promet i svemir muzeja Smitsonian iz Vašingtona. 

- To je avion koji je omogućio da putovanja avionom budu dostupna širokoj javnosti.

- Velik je, jako udoban, ima stube. Prozori su dalje od vas, ima mjesta, možete se opustiti - dodao je van der Linden.

Nazvan "kraljicom neba" ili "Jumbo Jetom", 747 je lako prepoznatljiv po zadebljalom prednjem dijelu trupa. Može, ovisno o verziji, prevoziti više od 600 putnika, ima četiri motora i dvije razine sjedala za putnike, od kojih je ona viša namijenjena prvoj klasi.

Zamišljen kako bi se odgovorilo na ekspanziju u zračnom prijevozu i ublažio problem zagušenja zračnih luka, 747 je otvorio put drugom nebeskom divu, Airbusu A380, koji je stavljen na tržište 2005., no američke ga avio kompanije zaobilaze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.