GLOBUS

Holanđani su prije 400 godina prodavali kuće da kupe tulipane: Danas se kupuju bitcoini

Avaz.ba

18.12.2017

Siloviti rast cijena bitcoina i ostalih virtualnih valuta mnogi uspoređuju s Tulipomanijom, prvim zabilježenim tržišnim "balonom" u historiji kada su Holanđani u prvoj polovici 17. stoljeća poludjeli za tulipanima, što je dovelo do vrtoglavog rasta cijena lukovica tulipana. 

Cijena bitcoina u samo godinu dana porasla je s oko 100 dolara, na gotovo 20 hiljada dolara. Mnogi ulaze na tržište, navodno se dižu i krediti za kupovinu virtualnih valuta, a sve to podsjeća na ludilo s tulipanima u Holandiji prije otprilike 400 godina.

Tulipani su u Holandiji stigli krajem 16. stoljeća s područja Srednje Azije, i vrlo su brzo, zbog svoje ljepote, stekli veliku popularnost. I to zahvaljujući, kako se kasnije doznalo, biljnoj bolesti, virusu, zbog koje su cvjetovi poprimali različite boje, šarene uzorke, što im je povećavalo atraktivnost.

Uzgajivači su se počeli natjecati ko će imati ljepše tulipane, krenula je međusobna trgovina lukovicama. Počele su se otvarati posredničke kuće za trgovinu lukovicama, i krenula je špekulativna trgovina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.