GLOBUS

Naoružani napadači iz zasjede ubili gradonačelnika Misrate

Avaz.ba

18.12.2017

Naoružani napadači ubili su iz zasjede gradonačelnika Misrate, trećeg najvećeg grada u Libiji, ispalivši u njega hice, nakon što su pratili automobil u kojem se nalazio, saopćili su sigurnosni zvaničnici.

Nepoznati napadači pratili su automobil gradonačelnika Mohameda Eštevija kada je krenuo sa aerodroma u Misrati, gdje je prethodno sletio avion kojim je doputovao iz Turske, rekao je neimenovani sigurnosni zvaničnik, prenosi Reuters. Ova sjevernoafrička zemlja, proizvođač nafte, u haosu je od 2011., kada je tamo izbio ustanak u kojem je zbačen lider Moamer Gadafi, ali je Misrata - inače najveća libijska luka - do sada bila relativno mirna, navodi britanska agencija. 

Ipak, Reuters podsjeća da je u oktobru u dvorištu gradskog suda eksplodirala bomba, usmrtivši četiri osobe i ranivši još 40 ljudi, u napadu za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Misrata, koja se nalazi skoro 200 kilometara istočno od Tripolija, kapija je za hranu i uvoz druge robe u Libiju, a također je jedina zona u zemlji koja je oslobođena plaćanja poreza. To je i jedno od malobrojnih mjesta koja još uvijek posjećuju biznismeni, strahujući da sigurnosni uvjeti nisu adekvatni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.