GLOBUS

Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o samoopredjeljenju Palestinaca

Fena

20.12.2017

Generalna skupština Ujedinjenih naroda većinom glasova je usvojila rezoluciju kojom potvrđuje pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje. 

Stalni posmatrač UN-a u državi Palestini, ambasador Rijad Mansur u utorak je za WAFA-u kazao da je 176 zemalja članica glasalo za tu rezoluciju.

Sedam zemalja je glasalo protiv rezolucije, uključujući Sjedinjene Američke Države i Izrael, dok su četiri zemlje bile suzdržane.

Mansur je rekao da se ovo uvjerljivo glasanje desilo samo dan nakon što su Sjedinjene Američke Države uložile veto na prijedlog rezolucije o Jerusalemu u Vijeću sigurnosti, te da to ima poseban politički značaj.

- Svijet odbija novi američki stav o Jerusalemu, što povećava izoliranost te zemlje jer je ona odlučila stati na stranu države okupatora, na stranu Izraela, kršeći tako relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti - izjavio je Mansur.

On je također istakao da će Generalna skupština u srijedu glasati o rezoluciji kojom se određuje pravo palestinskog naroda na suverenitet nad njegovim prirodnim resursima na okupiranim teritorijama, uključujući u okupiranom Jerusalemu.

Glasanje o reozoluciji o Jerusalemu će biti održano u četvrtak, dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.